Aproximativ 300 de mineri de la Lonea si Lupeni au ajuns, miercuri dupa-amiaza, la sediul Complexului Energetic Hunedoara, unde protesteaza in curtea unitatii, scandand "Minerii si Valea si-au pierdut rabdarea", iar directorul CEH, Constantin Jujan, a iesit sa discute cu acestia. In acelasi timp premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Energiei, Andrei Gerea, sa mearga la CNE Hunedoara si sa anunte salariatii ca Guvernul acorda un ajutor de stat de 167 de milioane de lei complexului, dar sa aiba asupra sa si documente prin care sa le arate acestora ca FMI si CE cer inchiderea unitatii.

Minerilor li s-au alaturat si cateva zeci de angajati ai CEH, personal TESA din cladirea de birouri, care poarta banderole albe pe brate. Miercuri dimineata, peste 300 de mineri de la exploatarile Lonea si Lupeni, din schimburile trei si patru si o parte din cei din schimbul intai, au refuzat sa intre in subteran si au protestat in fata sediilor celor doua unitati miniere, solidari cu liderul sindical de la Lonea, Vasile Paduraru, care este in continuare in greva foamei si legat cu lanturi de poarta de la intrarea in mina, potrivit Mediafax.

Minerii mai cer o infuzie financiara in CEH si crearea unei scheme de sprijin pentru finantarea productiei de energie electrica, dar si facilitati fiscale pentru firmele care genereaza locuri de munca in Valea Jiului si judetul Hunedoara.

Marti dupa-amiaza, liderul sindicatului de la Mina Lonea, Vasile Paduraru, s-a legat cu lanturi de poarta de la intrarea in mina, in semn de protest fata de faptul ca cei 900 de angajati ai exploatarii nu vor primi integral salariile. Vasile Paduraru are 45 de ani si este liderul de sindicat de la Mina Lonea, care are circa 900 de angajati.

In acelasi timp in Bucuresti, Victor Ponta i-a stransmis ministrului Energiei sa transmita celor de la CNH ca vor primi ajutorul de stat. "Va rog sa mergeti cu ceea ce aprobam azi, dar sa mergeti si cu ceea ce ne cer tot timpul si Comisia, si FMI-ul, sa inchidem CNH-ul (CNE Hunedoara-n.r.). Poate ne ajuta ei sa-l salvam si sa facem restructurarile de care e nevoie si sa-l salvam", i-a spus premierul ministrului Energiei la inceputul sedintei Guvernului.

Citeste si:
Corina Cretu: Credeti ca mi-a fost usor sa plec din PSD dupa 29 de...
Corina Cretu: Credeti ca mi-a...

Gerea si-a exprimat speranta ca dialogul permanent cu factorii implicati pe care l-a avut pana in prezent cu cei de la Hunedoara va continua, astfel incat cele doua parti sa ramana pe aceleasi „baricade”.

Prim-ministrul a reluat solicitarea adresata ministrului Energiei si a subliniat faptul, la modul general, ca uneori oamenii isi fac rau singur. "Mergeti acolo sa le spuneti ca facem toate eforturile, dar daca...Asa se intampla, ca uneori ne distrugem noi tot, nu mai apuca sa distruga altii", a spus Ponta.

La randul sau, ministrul de resort si-a exprimat dezamagirea ca nu toate actiunile pe care el le crede benefice sunt apreciate. "E greu de inteles atunci cand vii cu o veste buna, lumea se supara", a afirmat Gerea.

Citeste si:
Firea vrea alianta cu Pro Romania pentru alegerile locale: Ar fi de...
Firea vrea alianta cu Pro...
Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Ponta anunta ca Pro Romania nu voteaza guvernul Orban
Setari Cookie-uri