In fiecare campanie electorala pentru alegerile locale, cea mai mare parte a candidatilor se concentreaza pe masuri sociale, uitand parca de importanta sustinerii economiei private, a businessurilor locale, care aduc bani la bugetul local, creaza locuri de munca si dezvolta mediul local. Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Octavian Badescu, antreprenor si membru al unui partid politic, vorbeste despre masurile de sustinere a mediului local de afaceri pe care candidatii ar trebui sa le ia in calcul, dar si despre solutiile pentru eficientizarea companiilor de stat.

Badescu considera ca este nevoie de o trecere a cat mai multor problematici din responsabilitatea statului in responsabilitate privata, concomitent cu reducerea cheltuielilor publice si implicit a necesitatii de acoperire a lor prin venituri. In paralel cu dereglementarea, descentralizarea, subsidiaritatea.

„Axiomatic statul este cel mai prost administrator, deci cat mai multe resurse trebuie lasate in gestionarea directa a celor care le produc. Privatul autentic nu vrea decat sa nu ii mai stea statul foarte mult pe cap, vrea sa nu i se puna piedici, vrea sa fie lasat sa isi vada de treaba. Nu e cazul sa reglementam debitul de apa de la toalete sau lungimea flacarii de lumanare, desi am aflat ca sunt birocrati europeni care cu asta se ocupa”, a declarat fondatorul Sameday Courier.

In opinia sa, primarul este un CEO care administreaza bugete de sute de milioane de euro si trebuie sa faca acest lucru avand costuri mici, eficient, fara sa indatoreze contribuabilii.

„Primarul trebuie sa atraga clienti, adica locuitori si turisti. Trebuie sa se ocupe de viziune, de branding, PR, de infrastructurile de baza ale comunitatii. Trebuie sa aloce resurse zonelor eficiente. Iar in bugetul Bucurestiului - spre exemplu - avem 25 % subventii. Din pacate nu am vazut preocupare pe partea de arhitecturare bugetara, de la care pleaca toate celelalte”, a explicat acesta.

Badescu sustine ca este un moment potrivit pentru restructurarea sectorului „de stat” printr-un parteneriat direct cu zona privata, in conditiile in care in multe zone publice este personal excedentar iar mediul privat este in deficit de resurse.

La inceputul anului, Octavian Badescu s-a alaturat Partidului Miscarea Liberala, reintorcandu-se astfel la o pasiune mai veche – implicarea sociala si politica.

„Anul 2016 poate reprezenta un an de referinta in istoria Romaniei si noi avem o responsabilitate. Cred ca statul are nevoie de o profunda reforma si mai cred ca in acest demers sunt necesare si abordari antreprenoriale, energice, inovative chiar si dezbracate de preconceptii, pentru a putea misca lucrurile”.

Din punctul sau de vedere, mult-dorita schimbare a clasei politice este necesar a fi insa facuta tinand cont de anumite realitati, care privesc inclusiv disponibilitatea limitata a unor oameni (solid ancorati profesional si financiar) de implicare directa, in forurile de decizie administrativa (si anterior in campania electorala aferenta), unde ar putea adauga valoare.

Va trebui ca societate sa ne adresam in viitor si acestei problematici, daca ne dorim cresterea calitatii oamenilor din mediul politic.

Orice companie de stat trebuie validata de piata

Dupa experienta ca director general al PrioriPost si implicarea in Consiliul de Administratie al Elcen, Octavian Badescu este de parere ca principalele greseli facute in administratea companiilor de stat pornesc de la convingerea ca statul si, implicit, companiile la care este actionar majoritar au un rol social.

„Este imperios necesar a separa planurile: trebuie sa ducem in zona de protectie sociala tot ceea ce tine de aceasta zona si in zona de performanta manageriala/economica tot ceea ce apartine acestui spectru, inclusiv o companie de stat. La momentul actual, luati ca exemplu doar cazurile recent mediatizate precum Televiziunea, alte companii, chiar si zone administrative – se pare ca in multe cazuri au de fapt un rol de asa-zisa protectie sociala si – mai mult - de protectie a clientelei politice si a intereselor acestora”.

Mai mult, o companie de stat sau privata trebuie validata de piata, sa se poata sustine fara diferite forme de subventionare care incurajeaza lipsa de performanta.

„Iar pentru a face asta este necesar a pune presiune, limitand resursa alocata. Pentru a face asta mai usor, structura de proprietate are un rol, existenta si a componentei de actionariat privat fata de care sa existe raspundere este foarte benefica. Aici imi vine in minte ca se poate naste si un risc suplimentar: cateva companii de stat au fost listate la Bursa si sunt de baza acolo. Daca nu vor performa economic si evolutia Bursei prin prisma increderii va fi foarte afectata si in context va conta”, mai spune Badescu.

Antreprenorul crede ca reteta cea mai buna pentru componenta Consiliilor de Administratie ale companiilor de stat este un mix intre specialisti din mai multe domenii (economisti, juristi, etc) si specialisti sau tehnicieni din domeniul de actimitate al companiei, fiecare avand propriul aport si specific. In plus, trebuie sa existe vointa, dorinta, implicare si responsabilitate.

„Problema de fond tine insa mai putin de oameni, intrucat un sistem prost va prevala unor oameni buni. Prin urmare, mai importanta este insa structura de proprietate, personal cred ca multe problematici s-ar rezolva daca statul si-ar elimina sau diminua prezenta in actionariat, pentru ca destinul unei companii sa nu poata fi supus tuturor vicisitudinilor politice. Este insa o chestiune de viziune”, a explicat antreprenorul.

In Romania este necesar ca multe companii de stat sa fie aduse pe linia de plutire. Totodata, prin exercitarea unui management selectat conform OUG 109, onest, transparent, impus de catre oameni cu premise de profesionalism si de integritate – si nu preocupati doar de cresterea imediata si cat mai mare a propriilor venituri in timp ce firma pe care o conduc se chinuie sa supravietuiasca -, este momentul sa fie generata in prima faza incredere unor potentiali investitori ca aceste companii pot iesi de sub zodia sifonarii de resurse pe seama actionarilor.

Badescu spune ca daca exista incredere si daca deschiderea actionariatului este facuta prin aport de capital acolo unde este nevoie de resurse pentru retehnologizare, mai ales pe anumite piete cvasi-monopolistice, acestia nu vor intarzia sa apara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri