Uraniul este un metal care se gaseste atat in roci si in sol, cat si in apa, iar in stare naturala este slab radioactiv. Este folosit, printre altele, in industria farmaceutica, cea militara sau in cea energetica. Aceasta din urma foloseste cele mai mari cantitati de uraniu, electricitatea astfel produsa fiind considerata putin poluanta si sigura. Iata care sunt principalii producatori de uraniu din lume.

Kazahstan a fost in 2014 cel mai mare producator de uraniu din lume, cu o cantitate 23.127 de tone, potrivit datelor World Nuclear Association. Statul asiatic a fost de altfel printre putinii producatori care si-au majorat productia.

Pe locul al doilea se afla Canada, cu o productie de 9.134 tone, in scadere cu 2%. In prezent, cele doua reactoare ale singurei centrale nuclearelectrice din Romania, sunt alimentate cu uraniu canadian, dupa ce producatorul roman de uraniu Compania Nationala a Uraniului a pierdut contractul cu Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare din Cernavoda.

Australia este pe locul al treilea, cu 5.001 tone, cu 21% mai putin fata de 2013. In Australia se gaseste cel mai mare zacamand de uraniu din lume, denumit Olympic Dam. Rezervele de uraniu estimate ale acestui stat depasesc 1,6 milioane de tone, echivalentul a 29% din rezervele mondiale.

Niger ocupa locul al patrulea in aceasta ierarhie, cu o productie de 4.057 tone, cu 10% mai putin fata de 2013. Locul al cincilea apartine unul alt stat african, Namibia, cu o productie de 3.255 tone, cu un sfert mai mica fata de 2013.

Mine de uraniu se gasesc in 20 de tari, printre care si Romania. Romania a produs 77 tone de uraniu in 2014, in scadere cu 4% comparativ cu 2013. In 2014, circa 54% din productia mondiala de uraniu a provenit din zece mine, cinci dintre ele fiind in Kazahstan.

Sunt si tari mari consumatoare de uraniu, dar care au o productie nesemnificativa. Spre exemplu, Franta, care isi produce cea mai mare parte a energiei de care are nevoie in centrale nucleare, a produs 3 tone de uraniu. Germania, tara care a renuntat sa mai construiasca centrale nucleare, a produs 33 tone, cu 22% mai mult.

La nivel global, s-au produs, in 2014, peste 56.000 tone de uraniu, cu 6% mai putin fata de aproape 60.000 tone in 2013, an in care a fost inregistrata cea mai mare productie la nivel global. In urma cu 12 ani, productia globala depasea cu putin nivelul de 40.000 tone.

Circa 96% din rezervele globale de uraniu sunt deinute de 10 tari. Conform World Nuclear Association, cererea anuala de uraniu la nivel mondial se ridica la 67.000 tone. La fel in SUA, unde cererea de uraniu este de circa 9.000 tone pe an. In lume, se afla in functiune circa 400 de centrale nucleare.

Sursa foto: Phillip Petrovic / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri