Romania trebuie sa-si construiasca rezerve (buffere) si sa faca pasi pentru a reduce datoria publica, acestea fiind doua masuri care ar ajuta economia sa faca fata volatilitatii, in cazul materializarii unui risc, cum ar fi iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, apreciaza seful misiunii FMI in Romania, Reza Baqir, scrie News.ro.

“In Romania s-a inregistrat o imbunatatire substantiala a deficitul de cont curent si cel fiscal in anii dupa criza, insa incepand de anul trecut a inceput o deteriorare a deficitului fiscal si ingrijorarea noastra este ca asta erodeaza castigul obtinut de Romania”, a spus Baqir, dupa un seminar organizat la BNR.

Deficitul bugetar este prevazut pentru acest an de Guvern la nivelul de 2,95% pe standard ESA, iar anul viitor ar urma sa scada la 2,8-2,85%, insa Comisia Europeana vede in 2017 un deficit de 3,4%, cu toate masurile de relaxare fiscala incluse in Codul fiscal si majorarile salariale efectuate.

Romania inregistra la finele anului trecut o datorie publica de 38,4%.

]Baqir a venit in Romania la invitatia Ministerului Finantelor, participand marti la conferinta “Politici economice pentru o crestere sustenabila”, la care au venit si fostul sef al misiunii FMI in Romania Jeffrey Franks, al carui mandat s-a derulat in anii crizei financiare (2009-2012), si reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria, Alejandro Hajdenberg.

Citeste si:
România trebuie să recupereze 570 de milioane de euro de la CFR Marfă
Comisia Europeană: România...

Baqir spune ca Brexit-ul este doar un exemplu de risc cu care pietele emergente se confrunta, subliniind ca vor fi castigatoare statele care-si pun deoparte buffere pentru a se pazi de volatilitate.

Principalul mesaj al FMI pentru toate tarile, inclusiv pentru Romania, este ca trebuie sa constituie rezerve, iar pentru acest deziderat se uita in special la zona financiar-monetara.

“FMI evalueaza daca tarile au rezerve adecvate sau nu, iar rezervele din Romania sunt, in linii mari, adecvate. Celelalte zone care merg dincolo de aspectele financiare si monetare vizeaza investiorii, care au adesea o reactie de respingere, se uita la cativa dintre indicatorii tipici pentru o tara, ca un doctor care se verifica temperatura sau tensiunea unui pacient”, a mai spus Baqir.

Rezervele valutare administrate de BNR au crescut in mai cu 1,2 miliarde euro (3,8%) fata de sfarsitul lunii precedente, ajungand la 32,67 miliarde euro.

Citeste si:
FMI: Rata creditelor neperformante trebuie redusa in continuare
Seful misiunii FMI in...

Seful misiunii FMI a evitat sa avanseze vreo estimare privind iesirea Marii Britanii din UE sau ramanerea sa in spatiul comunitar.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Filip: 2019, un an cu accelerari bruste in fuziuni si achizitii
Setari Cookie-uri