Consiliul Concurentei: Legea "51% alimente romanesti in hipermarket" este in concordanta cu legislatia europeana

Legea "51% alimente romanesti in hipermarket", ce obliga marile retele de hipermarketuri sa vanda cel putin 51% alimente romanesti este una foarte complicata, iar utilitatea ei depinde de modul in care va fi aplicata, insa legiuitorii au gasit o formula, cea a "lantului scurt", prin care se respecta legislatia europeana, a declarat marti presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Legea prin care marile magazine sunt obligate sa comercializeze produse alimentare provenite din Romania in proportie de cel putin 51% a fost promulgata de catre presedintele Klaus Iohannism, consiliul News.ro

Legea a fost criticata de reprezentantii retailerilor si ai patronatelor, in conditiile in care interzice comerciantilor sa perceapa taxe suplimentare, cum ar fi taxa de raft.

Totusi, seful autoritatii anti-monopol din Romania considera ca legea respecta legislatia europeana.

”Ar fi putut incalca legislatia europeana in alte conditii, dar a fost aleasa formula ”lantul scurt”, care este acceptata pe plan european. Aplicata corect, ii va avantaja pe consumatori”, a spus Chiritoiu, in cadrul unui seminar pe tema Legii Concurentei pentru agentiile de turism.

Seful Consiliului Concurentei a explicat ca, daca legea ar fi obligat retailerii, explicit, sa aiba la raft 51% produse alimentare romanesti, ar fi incalcat reglementarile europene in materie de concurenta pe o piata libera. Luni, dupa promulgarea legii, reprezentantii marilor lanturi de retail au remarcat ca, in definitia data lantului scurt de aprovizionare, nu apare mentionat cuvantul ”retailer”, ceea ce ar lasa loc de interpretari.

Potrivit proiectului, "lantul scurt de aprovizionare este un lant de aprovizionare care implica un numar limitat de operatori economici in activitati de cooperare si de dezvoltare economica la nivel local si regional si relatii stranse intre producatori, procesatori si comercianti".

Pentru retelele de retail din Romania, marea problema a legii este, in continuare, faptul ca este greu de aplicat in conditiile in care pentru multe produse alimentare, precum legume si fructe, producatorii romani nu pot satisface cerintele din punctul de vedere al calitatii si cantitatii.

Citeste si:
Legal ALERT: o nouă reglementare cu privire la aplicarea semnăturii...
Legal ALERT: o nouă...

Sursa foto: welcomia / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri