Legea prin care marile magazine sunt obligate sa comercializeze produse alimentare provenite din Romania in proportie de cel putin 51% a fost promulgata de catre presedintele Klaus Iohannism, consiliul News.ro

Legea a fost criticata de reprezentantii retailerilor si ai patronatelor, in conditiile in care interzice comerciantilor sa perceapa taxe suplimentare, cum ar fi taxa de raft.

Totusi, seful autoritatii anti-monopol din Romania considera ca legea respecta legislatia europeana.

”Ar fi putut incalca legislatia europeana in alte conditii, dar a fost aleasa formula ”lantul scurt”, care este acceptata pe plan european. Aplicata corect, ii va avantaja pe consumatori”, a spus Chiritoiu, in cadrul unui seminar pe tema Legii Concurentei pentru agentiile de turism.

Seful Consiliului Concurentei a explicat ca, daca legea ar fi obligat retailerii, explicit, sa aiba la raft 51% produse alimentare romanesti, ar fi incalcat reglementarile europene in materie de concurenta pe o piata libera. Luni, dupa promulgarea legii, reprezentantii marilor lanturi de retail au remarcat ca, in definitia data lantului scurt de aprovizionare, nu apare mentionat cuvantul ”retailer”, ceea ce ar lasa loc de interpretari.

Citeste si:

Potrivit proiectului, "lantul scurt de aprovizionare este un lant de aprovizionare care implica un numar limitat de operatori economici in activitati de cooperare si de dezvoltare economica la nivel local si regional si relatii stranse intre producatori, procesatori si comercianti".

Pentru retelele de retail din Romania, marea problema a legii este, in continuare, faptul ca este greu de aplicat in conditiile in care pentru multe produse alimentare, precum legume si fructe, producatorii romani nu pot satisface cerintele din punctul de vedere al calitatii si cantitatii.

Sursa foto: welcomia / Shutterstock