Principalii producatori de medicamente cu facilitati de productie in Romania anunta infiintarea Patronatului Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER), organizatie profesionala independenta, care isi propune sa conlucreze pentru ca Romania sa devina un hub european al productiei de medicamente, spre beneficiul pacientilor si al economiei romanesti.

“Romania are o traditie indelungata in industria farmaceutica, iar contributia pe care fabricile de medicamente din Romania, indiferent de capital, o au la dezvoltarea economica este esentiala pentru evolutia noastra ca stat European modern”, a precizat Dragos Damian, director executiv PRIMER”.

“Sectorul manufacturierii produselor farmaceutice este strategic, plateste taxe si impozite in Romania, a creat mii de locuri de munca pentru personal de inalta calificare si asigura medicamente esentiale pentru romani, in ciuda unui mediu concurential care ii este potrivnic si in care nu gaseste niciun sprijin din partea autoritatilor. Medicamentul <<Made in Romania>> este respectat in peste 100 de tari in care este exportat, mai putin in tara lui de origine”, a adaugat Dragos Damian.

Obiectivele imediate ale PRIMER

  • O revizuire a taxei clawback care sa tina cont de interesele economice ale Romaniei si care sa ajute producatorii locali si potentiali investitori sa poata beneficia de un mediu concurential corect. Aceasta inseamna, implementarea de la 1 iulie 2017 a formulei de clawback diferentiat Plx 425/2014, care este blocata in Parlament de peste 3 ani si, incepand cu 2018, trecerea la taxa clawback zero pentru medicamentele generice, care nu sunt raspunzatoare pentru cresterea costurilor din sistemul de sanatate.
  • Modificari urgente in metodologia de calcul a preturilor care sa aiba in vedere excluderea prevederilor ambigue legate de patent si care sa permita aprobarea si includerea in maximum 30 de zile in catalogul national (Canamed) a preturilor pentru medicamentele generice.
  • Adoptarea unor facilitati fiscale pentru achizitia de licente de fabricatie si echipamente de productie si a unor facilitati comerciale de genul celor din din Legea 150/2016, care sa asigure prezenta unui minim de medicamente fabricate in Romania pe canelele comerciale, avand in vedere ca productia locala poate facilita accesul fara obstacole a pacientilor la o gama larga de medicamente de prima nevoie.

PRIMER cere autoritatilor sa lanseze de urgenta consultari cu producatorii industriali de medicamente din Romania pentru identificarea masurilor care sa opreasca criza inchiderii fabricilor de medicamente si a disparitiei medicamentelor si care sa aduca aceasta industrie dintr-o cenusereasa a economiei intr-un factor de dezvoltare economica accelerata.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 15 fabrici de medicamente din tara: AC Helcor, Antibiotice, B.Braun, Bio-eel SRL, Biofarm, Gedeon-Richter, Infomed fluids, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Slavia Pharm, Zentiva, Terapia, VIM Spectrum.

Sursa foto: Atstock Productions / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri