Novo Nordisk, prezenta in Romania ca reprezentanta locala din 1995, ia in calcul sa se dezvolte in urmatorii ani in entitate de sine statatoare. Pe langa reprezentanta, Novo Nordisk este prezenta la nivel local cu un departament propriu de studii clinice. Investitiile in ultimii 5 ani in aceste studii au ajuns la 7,3 milioane euro, fiind derulate in jur de 8 studii clinice pe an.

Novo Nordisk este una dintre cele mai mari companii scandinave, dupa capitalizarea de piata. Compania daneza a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de circa 14,5 miliarde euro, detine birouri in 79 de tari, are 43.100 de angajati si furnizeaza cca. jumatate din totalul insulinelor din lume (27,7 milioane de pacienti din toata lumea folosesc produsele Novo Nordisk).

Atat la nivel international, cat si in Romania, 85% din venituri provin din comercializarea medicamentelor antidiabetice, iar restul de 15% din medicamentele departamentului BioPharm.

12,5% din cifra de afaceri din 2017 a companiei daneze a fost reinvestita in activitati de cercetare si dezcoltare, ceea ce reprezinta aproape 2 miliarde euro.

“Novo Nordisk este specializata in domeniul diabetului, dar si-a extins portofoliul si in alte arii terapeutice, in special in boli rare. Portofoliul companiei este format in principal din produse pentru tratarea diabetului, ceea ce reprezinta in jur de 85% din cifra de afaceri la nivel global, dar si local, iar 15% sunt celelalte produse”, a relatat, intr-un interviu acordat wall-street.ro, Celilia Radu, director general Novo Nordisk Romania.

Compania furnizeaza cca. jumatate din insulina utilizata in intreaga lume, iar insulina rapida moderna insulinum aspart este cea mai prescrisa molecula din clasa ei, a insulinelor rapide, spun reprezentatii companiei.

Cati pacienti sufera de diabet in Romania?

“Casa Nationala de Asigurari de Sanatate are in evidenta aproape 900.000 de persoane cu diabet. Institutul National de Sanatate Publica raporteaza putin sub 1 milion de pacienti, iar estimarile Societatii Romane de Diabet (SRD) realizate prin studiul Predatorr, precum si estimarile Federatiei Internationale de Diabet (IDF Atlas editia a 8-a) iau in calcul aproape 1,8 milioane de persoane cu diabet in Romania. De asemenea, tot studiul Predatorr realizat de SRD estimeaza o cifra record de 3 milioane de persoane cu prediabet, ceea ce reprezinta un adevarat pericol pentru sanatatea publica.

Motivul pentru care sunt atat de putine persoane diagnosticate cu diabet este acelasi in Romania ca si in restul lumii – este vorba despre regula jumatatilor, care spune ca 1 din 2 persoane cu diabet sunt diagnosticate si, de regula, diagnosticarea se face relativ tarziu in evolutia bolii, atunci cand deja apar complicatiile. Si asta pentru ca diabetul este o boala perfida, care nu doare si nu se vede”, a explicat Cecilia Radu.

Interviu cu Cecilia Radu, director general al Novo Nordisk Romania

Cat de eficient este Programul National de Diabet din Romania?

“E foarte bine ca avem un Program National de Diabet care asigura un nivel satisfacator de tratament al persoanelor cu diabet, in special datorita compensarii de catre CNAS a medicatiei antidiabetice. Ce ii lipseste programului este recunoasterea complicatiilor vasculare (micro si macro-vasculare) ca principala cauza de mortalitate si morbiditate la persoanele cu diabet si, drept consecinta, o personalizare a tratamentului. Complicatiile cardiovasculare reprezinta cea mai mare povara financiara si sociala dintre toate complicatiile diabetului.

Totodata, programul ar trebui sa aiba o abordarea multidisciplinara integrata, inca de la diagnosticare; un acces rapid la inovatie – legislatia actuala conditioneaza intrarea noilor terapii in Romania de rambursarea lor in cel putin jumatate din tarile UE, chiar daca unele companii sunt dispuse sa negocieze pretul acestora in conditii favorabile pacientilor si autoritatilor. In acelasi timp, lipseste componenta de preventie, indispensabila in tarile cu politici de sanatate pe termen lung, preventie axata in special pe educatie si informare”, a precizat directorul general al Novo Nordisk Romania.

Complicatiile cardiovasculare sunt principala cauza de mortalitate in randul persoanelor cu diabet (peste 50%) si reprezinta o povara semnificativa pentru sistemul national de sanatate: costul anual al tratamentului acestor complicatii costa fondul national de sanatate 584 milioane euro, evaluare in care nu sunt incluse costurile cu concediile medicale, pierderea de productivitate sau pensionarile anticipate (conform unui studiu realizat de Dr. Adrian Pana in 2017 pe baza datelor disponibile despre sistemul national de sanatate).

“Pentru preventia diabetului ar trebui sa se implice medicul de familie, specialistul si pacientul. Dar din pacate sunt judete cu unu sau doi diabetelogi, chiar daca repartitia geografica a pacientilor este la fel in judete, distributia specialistilor este inegala. In Bucuresti nu simte lipsa, insa sunt zone in care un diabetolog are in jur de 20.000 de pacienti. Cu toate acestea, cred ca se fac progrese. Acum 10 ani erau mai putini diabetelogi in tara, acum 3-5 ani erau mai putine molecule pe piata, pacientii nu aveau acces gratuit la medicamente pentru tratarea diabetului. Realitatea este undeva la mijloc, se poate mai bine, dar s-au facut si lucruri”, a mai spus Cecilia Radu.

Ultimele produse lansate pe piata din Romania si produsele care urmeaza sa fie lansate

In decembrie 2017 Novo Nordisk a relansat insulinele moderne in dispozitive preumplute, mai usor de utilizat. In august 2018, compania a lansat o noua insulina rapida, aflata in compensare la CNAS si se pregateste sa puna la dispozitia persoanelor cu diabet tip 2 un nou medicament.

Novo Nordisk are in portofoliu in acest moment medicamente care se adreseaza bolilor cronice cu cea mai mare prevalenta la nivel global: diabet, obezitate, boli cardiovasculare. Anul acesta, SUA si Danemarca au aprobat tratamentul cu o noua molecula pentru pacientii cu diabet zaharat care ofera control glicemic superior, protectie cardiovasculara si scadere in greutate. “In Romania, ne dorim sa lansam in curand noul medicament, care este singurul medicament antidiabetic din clasa lui aprobat in Romania, ce ofera protectie impotriva evenimentelor cardiovasculare majore (infarct si AVC non-fatale, precum si mortalitate de cauza cardiovasculara) si care ofera un control ponderal bun”, a adaugat Cecilia Radu.

Datorita experientei in tratamentul si controlul diabetului, Novo Nordisk a inteles ca diabetul este o problema globala de sanatate publica si ca e nevoie de mai mult decat de medicamente pentru gestionarea acestei afectiuni cronice. Compania Novo Nordisk are in plan atat dezvoltarea de medicamente biologice inovatoare, cat si actiuni in parteneriat cu pacientii, factorii de decizie, specialistii din domeniul medical pentru cresterea gradului de constientizare a bolii si a complicatiilor sale, pentru imbunatatirea preventiei prin educatie si extinderea accesului la terapii inovatoare care cresc durata si calitatea vietii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri