APMGR face un apel catre conducerile celor doua ministere de a promova in cadrul Guvernului, in regim de urgenta, concomitent cu marirea bugetului, solutia introducerii metodei de calcul diferentiat al taxei clawback in functie de pretul de referinta generic, o solutie cu impact aproape nul asupra Bugetului de Stat.

Conform simularilor CNAS, prin introducerea acestei metode, incasarile din taxa clawback ar fi fost mai mici cu cel mult 0.11 milioane lei in perioada 1 ianuarie 2018 – 1 aprilie 2019 (cinci trimestre). Taxa clawback s-ar fi redus insa pentru medicamentele ieftine la 18.57% in trimestrul 4 al acestui an, fata de nivelul de 27.53% estimat de CNAS, in caz ca modul actual de calcul al taxei ramane neschimbat. Pentru medicamentele inovative scumpe impactul ar fi fost marginal.

„Nu vorbim despre o masura injusta pentru producatorii de medicamente inovatoare scumpe, care ar trebui sa plateasca o taxa marginal mai ridicata, ci de inlaturarea inechitatii existente in prezent, prin care medicamentele ieftine sunt taxate mai mult decat cele scumpe,” a declarat Adrian Grecu, presedintele APMGR.

Datorita faptului ca taxa clawback nu se calculeaza la pretul de producator, ci la pretul de vanzare cu amanuntul, impactul asupra medicamentelor ieftine este cu mult mai mare. In acest moment, taxa clawback reprezinta 34% din pretul de producator pentru medicamentele sub 25 de lei, in comparatie cu cca. 24% pentru medicamentele peste 3.000 lei. Acest fapt a fost observat si de Consiliul Concurentei care sustine introducerea calculului diferentiat al taxei clawback, sustine APMGR.

Experiment: Poti sa treci...
Citeste si: Poti sa treci rezidentiatul la medicina cu rapunsuri de pe internet?

Aceeasi sursa citata, sustine ca aplicarea uniforma a taxei clawback a dus la crearea unor dezechilibre majore in asigurarea accesului la tratament al pacientilor prin disparitia a mii de medicamente esentiale cu pret redus. Conform unui sondaj IRES publicat recent, unul din trei romani care sufera de o boala cronica nu gaseste medicamente prescrise pe reteta atunci cand intra in prima farmacie.

APMGR spune ca alte 2.300 de medicamente care vor disparea de pe piata in perioada imediat urmatoare, completand lista celor aproape 2.000 de medicamente retrase de producatori in decursul ultimilor doi ani. Producatorii de generice considera ca implementarea calculului diferentiat concomitent cu introducerea de noi medicamente pe lista celor compensate - doar cu alocare de finantare suplimentara sau prin contracte Cost Volum sau Cost Volum Rezultat - reprezinta singurele masuri care pot opri disparitia medicamentelor ieftine din Romania.

APMGR reprezinta principalele companii producatoare de medicamente generice din Romania: Accord Healthcare, Amring Pharmaceuticals, Alvogen, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Krka, Magistra CC, Medochemie, Mylan, Sandoz, Teva, Zentiva.

Cum se calculeaza pretul unui...
Citeste si: De ce exista diferente de pret la medicamentele intre farmacii

Sursa foto: Shutterstock / Tibor Duris