Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR) saluta eforturile Ministerelor Sanatatii si Finantelor Publice de identificare a unor solutii care sa duca la asigurarea accesului la medicamente pentru toti romanii. Insa, atrage atentia ca ajustarea bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) cu inflatia nu este nici pe departe suficienta pentru a preveni disparitia de pe piata a medicamentelor ieftine, cele utilizate de peste 8,5 milioane de pacienti si, in marea lor majoritate, fabricate in Romania.

APMGR face un apel catre conducerile celor doua ministere de a promova in cadrul Guvernului, in regim de urgenta, concomitent cu marirea bugetului, solutia introducerii metodei de calcul diferentiat al taxei clawback in functie de pretul de referinta generic, o solutie cu impact aproape nul asupra Bugetului de Stat.

Conform simularilor CNAS, prin introducerea acestei metode, incasarile din taxa clawback ar fi fost mai mici cu cel mult 0.11 milioane lei in perioada 1 ianuarie 2018 – 1 aprilie 2019 (cinci trimestre). Taxa clawback s-ar fi redus insa pentru medicamentele ieftine la 18.57% in trimestrul 4 al acestui an, fata de nivelul de 27.53% estimat de CNAS, in caz ca modul actual de calcul al taxei ramane neschimbat. Pentru medicamentele inovative scumpe impactul ar fi fost marginal.

„Nu vorbim despre o masura injusta pentru producatorii de medicamente inovatoare scumpe, care ar trebui sa plateasca o taxa marginal mai ridicata, ci de inlaturarea inechitatii existente in prezent, prin care medicamentele ieftine sunt taxate mai mult decat cele scumpe,” a declarat Adrian Grecu, presedintele APMGR.

Datorita faptului ca taxa clawback nu se calculeaza la pretul de producator, ci la pretul de vanzare cu amanuntul, impactul asupra medicamentelor ieftine este cu mult mai mare. In acest moment, taxa clawback reprezinta 34% din pretul de producator pentru medicamentele sub 25 de lei, in comparatie cu cca. 24% pentru medicamentele peste 3.000 lei. Acest fapt a fost observat si de Consiliul Concurentei care sustine introducerea calculului diferentiat al taxei clawback, sustine APMGR.

Aceeasi sursa citata, sustine ca aplicarea uniforma a taxei clawback a dus la crearea unor dezechilibre majore in asigurarea accesului la tratament al pacientilor prin disparitia a mii de medicamente esentiale cu pret redus. Conform unui sondaj IRES publicat recent, unul din trei romani care sufera de o boala cronica nu gaseste medicamente prescrise pe reteta atunci cand intra in prima farmacie.

APMGR spune ca alte 2.300 de medicamente care vor disparea de pe piata in perioada imediat urmatoare, completand lista celor aproape 2.000 de medicamente retrase de producatori in decursul ultimilor doi ani. Producatorii de generice considera ca implementarea calculului diferentiat concomitent cu introducerea de noi medicamente pe lista celor compensate - doar cu alocare de finantare suplimentara sau prin contracte Cost Volum sau Cost Volum Rezultat - reprezinta singurele masuri care pot opri disparitia medicamentelor ieftine din Romania.

APMGR reprezinta principalele companii producatoare de medicamente generice din Romania: Accord Healthcare, Amring Pharmaceuticals, Alvogen, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Krka, Magistra CC, Medochemie, Mylan, Sandoz, Teva, Zentiva.

Sursa foto: Shutterstock / Tibor Duris

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri