Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, anunta numirea Valentinei Baicuianu in pozitia de Director Executiv al Asociatiei, incepand din martie 2019.

Valentina Baicuianu are o experienta de peste 20 de ani in Comunicare si Public Affairs, lucrand pentru companii multinationale din industrii precum, bauturi racoritoare, tutun si produse farmaceutice.

Valentina este absolventa a Facultatii de Drept din Bucuresti si a unui masterat in Comunicare si Public Affairs la Londra.
Industria noastra ofera un acces sustenabil si de calitate tuturor pacientilor la medicamente generice si biosimilare de calitate superioara, toate aprobate de catre Agentia Europeana a Medicamentului din Uniunea Europeana.

Obiectivele APMGR

Obiectivul numarul unu al APMGR continua sa fie modificarea taxei clawback, total injusta, nesustenabila si nepredictibila pentru producatorii de medicamente generice din Romania. Aceasta taxa a afectat inca de acum 9 ani cand a fost implementata activitatea fabricilor de medicamente generice din Romania, 20 in total, ducand la disponibilizarea personalului care lucra in fabrici, inclusiv impactand coeficientul de multiplicare ce este generat de catre o persoana angajata in fabrica, care genereaza inca alte 3 slujbe in activitatile conexe, toti furnizori romani.

Medicamentele accesibile sunt cele mai vulnerabile la aceasta taxa, iar efectul taxei clawback asupra acestora este chiar disparitia lor de pe piata, facand accesul pacientilor la medicamente foarte dificil sau imposibil.

De-a lungul timpului taxa clawback a fluctuat semnificativ, facand din aceasta cea mai instabila sarcina fiscala din Romania. Cu titlu de exemplu, in perioada T3 2015 pana in T4 2018, procentul taxei s-a dublat, ajungand la peste 25% din valoarea de decontare.

Desi producatorii romani sunt exclusiv orientati catre productia de medicamente generice, accesibile pacientilor romani, tocmai acestea sunt cele mai vulnerabile la aceasta taxa. Mai mult, pentru perioada 2015-2018, cresterea pietei farmaceutice romanesti a fost determinata de consumul de medicamente originale, detinatorii de autorizatii de punere pe piata a medicamentelor generice suportand acelasi procent de clawback, desi nu au contribuit in aceeasi masura la cresterea pietei (i.e. consumului de medicamente).

Introducerea calcului diferentiat al taxei clawback nu ar afecta in niciun fel colectarea veniturilor prevazute la bugetul de stat, insa ar asigura o distributie echitabila a sarcinii fiscale, in acord cu cheltuielile publice decontate pentru medicamente.

Calculul diferentiat al taxei clawback ar putea permite cresterea capacitatilor de productie actuale si a locurilor de munca din productie (doar taxele pe salarii platite la Bugetul de Stat sunt de aproximativ 79.5 mil euro anual). In plus, aceasta masura ar opri disparitia medicamentelor accesibile de pe piata, in conditiile in care peste 2.000 de astfel de medicamente au disparut in ultimii ani si au fost inlocuite cu variante mai scumpe.

Comisia Europeana sprijina politicile si masurile care au ca finalitate optimizarea cheltuielilor de sanatate. Politici precum clawback-ul ofera autoritatilor un instrument de optimizare a cheltuielilor, in timp ce asigura accesul cetatenilor la servicii medicale. La aceste politici ar trebui sa se adauge alte reforme structurale, inclusiv politici care odata implementate livreaza rezultate in ceea ce priveste accesul cetatenilor la medicamente.

De asemenea, Comisia Europeana mai spune ca taxa clawback este o solutie temporara, ce ar trebui insotita de alte reforme cum ar fi promovarea unui consum moderat de medicamente, consolidarea negocierilor de preturi ale medicamentelor, cresterea prescrierii medicamentelor generice, reforma sistemului de achizitii publice pentru a creste concurenta si a reduce preturile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri