Senatorii au dat vot favorabil propunerii legislative privind aplicarea unor scutiri de la plata chiriei pentru perioada aferentă stării de urgenţă, scrie Agerpres. S-au înregistrat 90 de voturi "pentru", 39 'împotrivă' şi o abţinere.

Potrivit proiectului, locatarii, operatorii economici, profesionişti şi autorităţile publice şi entităţile juridice de drept privat a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă prin aplicarea unor acte ale autorităţilor publice în perioada de aplicare a stării de urgenţă sunt scutiţi de la plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru.

Locatorii care nu încasează contravaloarea chiriei ca urmare a aplicării scutirii prevăzute la articolul 1 sunt scutiţi de plata obligaţiilor faţă de bugetul de stat şi bugetele locale aferente chiriilor neîncasate.

Scutirile se aplică de la 1 martie 2020 pentru fracţia rămasă din luna în care încetează starea de urgenţă, precum şi pentru luna următoare lunii în care a încetat starea de urgenţă.

Facturile emise pentru plata chiriei aferente lunii martie 2020 se anulează, iar sumele achitate în baza acestora se restituie de îndată.

Contractele de închiriere la care se referă dispoziţiile primelor trei articole se prelungesc, în mod corespunzător, cu durata pentru care s-au aplicat scutirile.

Senatorul PSD Şerban Nicolae, iniţiator, a motivat necesitatea acestei legi prin situaţia de urgenţă impusă de epidemia de coronavirus.

"Este nevoie să împărţim costurile şi în ceea ce priveşte locaţiunea, respectiv a plăţii chiriilor pentru spaţiile în care persoanele îşi desfăşoară activitatea şi care este întreruptă sau restricţionată ca urmare a măsurilor dispuse de autorităţi. Un exemplu este cel al magazinelor din mall-uri sau din complex comercial în care s-au închis activităţile complexului respectiv. Comerciantul nu îl mai poate folosi în această perioadă, dar, în lipsa unei asemenea propuneri legislative, proprietarul sau locatorul, după caz, facturează chirie. În aceste condiţii, comerciantul plăteşte o folosinţă pe care nu o utilizează. (...) Se produce o îngheţare a contractului de închiriere, urmând a se prelungi în mod corespunzător cu perioada în care locatarul nu poate să uzeze de folosinţa imobilului respectiv. Propunerea este una raţională şi a venit dinspre mediul de afaceri", a declarat Şerban Nicolae.

Senatorul PNL Romulus Bulacu a anunţat că liberalii nu susţin propunerea legislativă, argumentând că nu este necesară o lege atât timp cât în conţinutul contractelor de închiriere sunt prevăzute clauze care prevăd situaţii de forţă majoră.

"De asemenea, PNL consideră că iniţiativa legislativă aduce atingere proprietăţii private, deci proprietarilor, ceea ce ne determină inclusiv să discutăm de o situaţie de neconstituţionalitate", a motivat el.

Senatorul USR Ramona Dinu a susţinut că demersul legislativ este unul neconstituţional.

"Legiuitorul dispune pentru încălcarea dreptului de proprietate privată şi libertăţii economice, prin faptul că aduce propuneri, facilităţi de suspendare a plăţii chiriei nu doar pentru perioada stării de urgenţă, ci şi pentru următoarele 90 de zile. USR susţine instituirea unor asemenea facilităţi doar în cazuri justificate de starea de urgenţă, doar pentru cei care au fost afectaţi', a spus Ramona Dinu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri