Radu Savopol, cofondatorul lanțului de cafenele 5 to go, a declarat, pentru wall-street.ro, că salariile angajaților de la stat ar trebui scăzute, pentru că multe instituții nu mai funcționează la capacitate maximă, fiind, de asemenea, necesar un echilibru între stat și privat, în perioada crizei generate de pandemia de Coronavirus.

„Eu cred ca ar fi corect să se ia în calcul și să se aplice o scădere a salariilor angajaților de stat, asta și pentru că acum instituțiile nu mai funcționează la capacitate maximă, dar și prin prisma faptului că trebuie să existe acum, mai mult la oricând, un echilibru între stat și privat. Cred că o scădere de salariu cu 25% ar fi o decizie corectă, așa cum s-a hotărât și în cazul angajaților din sistemul privat”, a declarat Radu Savopol, pentru wall-street.ro.

Până acum, lanțul de cafenele 5 to go, care are peste 150 de unități proprii și în franciză, a închis toate locațiile și a decis să nu funcționeze nici măcar în sistem de livrare.

„Toate locațiile grupului 5 to go sunt închise din data de 16 martie, așadar gradul de afectare al businessului este total. Cu toate acestea, atât eu, cât și partenerii mei suntem optimiști că, atunci când lucrurile vor reveni la normal, vom fi pregătiți să revenim pe piață. Am folosit acest timp pentru a dezvolta un plan foarte bine pus la punct de a reporni business-ul după această criză, un plan care ne va ajuta să revenim la vânzările de dinaintea acestei perioade și chiar să creștem numărul de clienți. Ce pot să zic acum este că se va schimba total dinamica businessului”, a precizat Savopol.

Pandemia de Covid-19 a lovit puternic sector HoReCa, obligat să închidă ușile pentru clienți și să funcționeze doar în sistem delivery. Până acum, măsurile economice anunțate de autorități sunt insuficiente pentru antreprenori, una dintre principalele probleme fiind plata chiriilor.

Pot să constat că lucrurile se mișcă, însă cu pași mici, poate prea mici, la cât de dură e situația actuală. O presiune mare vine din zona chiriilor și aici statul ar trebui să se implice. Ar conta mult. Ar mai fi important să contribuie pe zona de credite, unde companiile sunt îndatorate la bănci. Poate cel mai mult vor avea de suferit start-up-urile după această criză. Antreprenorii cu astfel de afaceri vor fi debusolați, cu multe probleme și situații noi de confruntat, dar cu toți banii deja investiți în afacerile lor, în care au crezut. Mulți dintre ei nu vor ști cum să se remonteze și vor renunța. În acest caz, în afară de implicarea statului, văd că ar fi nevoie și de intervenția companiilor și a oamenilor de afaceri cu experiență în mediul de afaceri, care ar putea fie să consilieze astfel de businessuri, fie să investească în ele pentru a-și putea continua apoi activitatea”, a explicat cofondatorul 5 to go.

Lanțul de cafenele 5 to go, fondat de Radu Savopol și Lucian Bădilă, a intrat pe piață în 2015, iar în prezent a depășit pragul de 150 de locații. La finalul anului 2019, 5 to go a finalizat tranzacția prin care fondul de investiții Mozaik Investments a preluat 35% din companie. Rețeaua totală de cafenele are 300 de angajați. În 2019, cifra de afaceri a grupului a fost de 8 milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri