Radu Savopol, cofondatorul lantului de cafenele 5 To Go, a investit in mai multe afaceri pana sa ajunga la formula de succes si a experimentat capitalismului din anii tulburi de inceput pana in perioada reglementata din prezent. Impreuna cu Lucian Badila, manager al retelei de francize, a fondat un business la pahar care a crescut rapid, iar in patru ani a ajuns la 136 de locatii si o cifra de afaceri de aproape 9 milioane de euro.

La inceputul capitalismului in Romania, in anii ‘90, Radu Savopol, cofondatorul si managerul general al lantului de cafenele 5 To Go, avea 16 ani, iar Lucian Badila, cofondator si manager al retelei de francize, nici nu se nascuse inca.

„Invatasem la istorie despre capitalism, dar cred ca un cuvant mai puternic decat „capitalismul” era „democratia” in anii ‘90. Capitalismul poate nu suna atat de bine. Cred ca democratia a fost cea care ne-a impulsionat in perioada respectiva si ne-a facut sa credem ca lucrurile vor merge bine”, sustine Radu Savopol.

Cofondatorul celui mai mare lant de cafenele din Romania a simtit pentru prima data impactul capitalismului la primele „tentative de afaceri”, dupa cum le numeste Savopol. In perioada ‘94-’96, Savopol a facut primii pasi in zona de publicitate, cand si-a deschis o firma impreuna cu un prieten din liceu. Pana la sfarsitului anilor ‘90, tulburi din punct de vedere politic si economic, actualul manager al 5 To Go trecuse deja prin mai multe businessuri, unele in zona de design, iar altele in domeniul distributiei.

„La inceputul anilor ‘90 ne-am dus si am facut business dupa cum am simtit, fara niste reguli clare”, marturiseste Savopol.

Capitalismul dupa anul 2000

In anul 2000, Savopol, absolvent al sectiei de Design din cadrul Universitatii Romano-Americana, a plecat din Bucuresti si s-a intors in Sinaia, unde a deschis, in 2001, primul pub. Apoi a inaugurat un club, doua cafenele, a revenit in Bucuresti si a deschis un pub similar cu cel de la munte. Intre timp si-a tranzactionat toate afacerile si se concentreaza pe 5 To Go, businessul deschis impreuna cu Lucian Badila, cu care lucreaza din 2007. Absolvent al Facultatii de Afaceri Internationale din cadrul Universitatii Romano-Americane, Lucian a fost picol, barman, ospatar, sef de bar, sef de sala si manager in locatiile detinute de Savopol in Bucuresti si Sinaia pana au deschis 5 To Go.

Situatia din tara s-a schimbat dupa anul 2000, dar viziunea dezvoltarii Romaniei nu a fost una coerenta, iar acest lucru a afectat mediul de afaceri. In ultimii cinci ani, insa, lucrurile s-au mai asezat, cel putin pentru afacerea in crestere a celor doi antreprenori din Sinaia.

„Lucrurile s-au asezat in ultimii cinci ani, mai ales ca si noi facem un business mult mai mare, cu alte standarde si alte viziuni. Pot spune ca ceea ce am gandit cu Lucian la inceputul anului 2015 s-a respectat, chiar s-a imbunatatit, mai ales din punct de vedere legislativ-fiscal in industria noastra - au crescut randamentele, a fost mai mare stabilitate, iar taxele fiscale au fost mai mici. Singura problema care a aparut si pe care nu am anticipat-o este forta de munca. Acum cinci ani de zile nu era atat de mare presiune pe angajator sa gaseasca forta de munca si cred ca asta ne-a dat putin peste cap planul de afacere si ne-a facut sa ne schimbam modelul de business si sa fim mai dedicati catre businessul de familie decat catre oameni care sa cumpere zece francize si sa faca management cu 20-30 de angajati”, declara Savopol.

In Romania, in ultimii 30 de ani, lipsa infrastructurii a generat ratarea mai multor investitii, iar cei care si-ar fi dorit sa vina in tara au ezitat.

„Cred ca ar fi putut sa vina mai multe companii in Romania, dar, din cauza instabilitatii financiare si politice, au ezitat sau s-au mutat in alte tari. Multe dintre lucrurile astea se puteau rezolva cu infrastructura pusa la punct. Au trecut 30 de ani si nu suntem in stare sa avem un aeroport sau sosele. Sunt lucruri care fac investitorii sa nu vina in Romania. De asemenea, speram ca birocratia sa se diminueze, lucrurile sa functioneze mult mai rapid si mult mai flexibil, sa fie o aliniere in administratia locala. Administratia locala are multe hibe si difera de la oras la oras, de la judet la judet sau chiar de la sector la sector in Bucuresti. Intr-un judet iti trebuie niste autorizatii, in alt judet ai nevoie de alte autorizatii. Dar ne-am obisuit si mergem mai departe. Speram sa se indrepte lucrurile”, spune Savopol.

Viitorul citit in paharul de cafea

Pentru ca mediul in care ei fac business a devenit mai stabil, iar timpul scurs de la deschiderea primei cafenele 5 To Go de langa Piata Lahovari din centrul Capitalei a trecut rapid, cei doi antreprenori isi gandesc de acum afacerea pe o perioada mai lunga de cinci ani.

„Cred ca va trebui sa nu mai gandim businessurile pe cinci ani, ci pe 15, 20, 30 de ani. Au trecut cinci ani de cand l-am facut noi si parca lucrurile s-au intamplat ieri”, spune Savopol.

In mai 2017 si in aprilie 2019, Savopol si Badila au investit in doua locatii pentru co-working, after-work si socializare, numite Dialog Social Bar, separate de businessul 5 To Go. Una dintre ele este la parterul unei cladiri de birouri din Piata Rosseti din Capitala, iar cealalta este in cladirea Muzeului National de Arta Contemporana din Palatul Parlamentului.

Citeste si:

    In continuare, ei vor sa mai deschida doua-trei locatii similare in urmatorii doi ani. Planurile mai includ achizitia unor branduri din zona de patiserie, pe care sa le dezvolte ulterior, sa aduca produsele private label 5 To Go, precum cafea sau siropuri, pe rafturile retailerilor si in comertul online. In urmatorii cinci ani, cei doi fondatori vor sa ajunga la o retea de 500 de locatii in Romania si sa intre pe piata din Polonia - initiativa mai veche, pentru care in prezent se poarta discutii.

    Competitia din industrie si planurile 5 To Go

    In sediul de pe strada Hristo Botev, echipa 5 To Go are o harta a Bucurestiului unde sunt monitorizate cu un ac de perete colorat cele cinci lanturi pe care le considera competitoare: cine face lucrurile bine, cine nu, cine apare pe piata si unde, cine dispare si cand.

    In 2015, planul optimist al antreprenorilor era sa ajunga la 20 de cafenele in toata existenta afacerii. Daca la finalul primului an de functionare aveau zece locatii deschise, toata reteaua de francize avea maximum 17 angajati, iar Savopol si Badila erau pe cont propriu, in prezent, 5 To Go a ajuns la 136 de cafenele in 16 orase (10% proprii, iar restul in sistem franciza), echipa numara 21 de oameni, iar universul angajatilor si al francizatilor a ajuns la 300 de oameni.

    Citeste si:

      Cand ii intrebi pe cei doi fondatori ce cred ca a mers atat de bine, Lucian sare cu raspunsul: „Franciza”.

      „Franciza si perioada de stabilitate in tara din punct de vedere fiscal. Salariile si consumul cresc, apare dorinta de a iesi din corporatie si a-ti face businessul tau, in momentul in care lucrurile merg bine in tara. Mai avem si atuul de a fi un business romanesc. In plus, oamenii s-au simtit confortabil, s-au simtit protejati, au vazut ca suntem vizibili si au incredere in noi”, explica Savopol.

      Acest articol este parte a proiectului editorial "30 de ani de capitalism". Anuarul 30 de ani de Capitalism a fost realizat de wall-street.ro cu sprijinul Filip & Company, ING Bank Romania si Electronic Arts Romania. Puteti descarca GRATUIT Anuarul aici.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Anca Olteanu
      Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Companii »


      Setari Cookie-uri