Revenirea la birou a angajaților este esențială pentru sectoarele în care munca de acasă nu este posibilă, însă companiile trebuie să asigure un spațiu care respectă normele. Igiena și distanțarea socială devin acum cele mai importante arme în lupta cu noul coronavirus, iar structura spațiului de lucru va necesita câteva modificări esențiale.

Dacă, până acum, angajații obișnuiau să muncească într-o zonă de tip open space, care încuraja munca în echipă și socializarea, cum va arăta acum munca? Iată câteva idei:

Circulația îmbunătățită

Nu doar așezarea birourilor va deveni o provocare pentru companii, ci și delimitarea spațiului pentru respectarea distanțării sociale recomandate. Mișcarea între birouri, pe culoare va trebui semnalizată cu ajutorul unor săgeți sau dungi care pot atrage atenția angajaților și îi pot direcționa spre ieșire sau spre birourile colegilor. Astfel de delimitări se pot face și cu ajutorul unor covoare de culori și forme diferite, pentru o atmosferă mai confortabilă. De asemenea, angajatorii trebuie să ia în considerare perioada caldă care se apropie și să poată pune la dispoziția angajaților un mediu propice pentru muncă, mai ales în condiții de stres. Aparatele de aer conditionat trebuie igienizate mai des decât înainte, iar sistemele de filtrare a aerului nu ar trebui să lipsească dintr-o zonă de birouri de dimensiuni generoase, care găzduiește un număr mare de angajați.

Un alt element care va deveni, cel mai probabil, obișnuit e reprezentat de paravanele de sticlă montate la birourile care nu pot fi distanțate corespunzător din motive întemeiate. Chiar dacă momentan nu au caracter obligatoriu, Institutul Național de Sănătate Publică a publicat un document cu recomandări de măsuri specifice pentru perioada de după starea de urgență. Anexa 6 prezintă propuneri pentru angajați și angajatori în ceea ce privește activitatea în birouri deschise. Acestea includ asigurarea distanței de minimum 1,5 metri între angajați și dezinfectarea regulată a suprafețelor.

Renunțarea la spațiile deschise

În ultimii ani, planurile deschise au devenit mult mai populare decât structura clasică a birourilor de tip cubicles. Birourile open space și organizarea de tip insulă a fiecare echipe urmăreau să promoveze o mai bună colaborare între angajați, dar erau alese și datorită costurilor scăzute. Designul minimalist și aerisit oferă senzația unei deschideri mai mari pe toate planurile, iar angajații sunt încurajați să socializeze. Pereții mai sunt folosiți doar pentru sălile de conferințe sau pentru birourile managerilor, dar și acolo se urmărește o îndepărtare a ierarhiilor și a privilegiilor precum un birou personal. Între timp, pandemia de coronavirus a schimbat radical planurile. Acum, spațiile open space ridică probleme majore în ceea ce privește posibilitatea de implementa metode eficiente de distanțare socială. Companiile care își desfășoară activitatea pe maximum două sau trei etaje nu vor reuși să despartă birourile în așa fel încât toți angajații să poată munci în continuare în aceeași încăpere. Astfel de probleme îi vor obliga pe angajatori să închirieze și alte spații sau etaje ale clădirii.

Scannere și termometre

În țări precum China, companiile care și-au reluat activitatea au instalat deja tehnologie de ultimă generație prin care își verifică angajații la intrarea în clădire. Și în câteva companii din România se fac asemenea controale. De exemplu, odată ce și-au redeschis porțile, fabricile Ford și Dacia au implementat și astfel de măsuri. La Ford, temperatura angajaților este verificată cu ajutorul unei camere termice, iar masca și chiar viziera (în anumite cazuri) sunt obligatorii pentru angajații fabricii. Atât la Dacia, cât și la Ford nu lipsesc marcajele vizuale care impun distanțarea socială între angajați. Asemenea măsuri vor fi necesare și pentru clădirile de birouri, deoarece angajații socializează, lucrează în echipe și ating frecvent suprafețe precum butoanele lifturilor și mesele de birou. În aceste condiții, lipsa verificărilor poate duce la infectarea rapidă a colectivului și a unui număr mare de angajați. Este recomandat ca angajații să evite ședințele de echipă în spații închise, care nu le permit să se distanțeze la minimum 1,5-2 metri unul de celălalt. Fiecare persoană va trebui să își schimbe obiceiurile și să respecte regulile și să colaboreze în armonie cu colegii și cu cei din management.

O situație fără precedent cere și soluții creative, planuri bine puse la punct și cooperare între toate părțile implicate. Măsurile recomandate de specialiști vor schimba structura biroului, însă, o cultură care încurajează sănătatea și starea de bine a angajaților nu va avea de suferit.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri