Ponderea companiilor a căror activitate s-a restrâns cu mai mult de 25% pe timp de pandemie a crescut de la 33% în martie, la 45% în aprilie 2020, iar rata închiderilor de activitate s-a majorat la 13,8% în aprilie, arată cel mai recent studiu INSSE privind impactul covid-19 asupra mediului economic. Nu e și cazul Oncos Grup, care în procedura de reorganizare a insolvenței coordonată de CITR și BDO Business Restructuring, își continuă expansiunea lanțului de magazine într-un moment de mare instabilitate pentru economie și implicit pentru businessuri.

În primul semestru al acestui an, Oncos Grup, cu ghidajul CITR, a înregistrat o creștere de 40% a cifrei de afaceri, deschizând peste 50 de noi locuri de muncă. Reziliența Oncos în fața crizei nu înseamnă că businessul a fost imun la șocul pandemiei. Compania a fost nevoită să-și ajusteze activitatea din sectorul HoReCa, demers finalizat cu succes și consolidat prin dezvoltarea adiacentă de noi linii de produse destinate vânzării directe, atât pe zona preparatelor din carne de pui cât și pe panificație, conform unui comunicat de presa.

„Oncos Grup a avut una dintre cele mai spectaculoase evoluții pe parcursul procedurii de insolvență, dovedind curaj și determinare pentru depășirea dificultăților, dar și abilitatea de a gestiona obstacolele ridicate de criza economică pe care o traversăm. Sprijinul nostru pe parcursul procedurii s-a materializat într-o restructurare financiară și operațională care a pus noi baze în relația Oncos Grup cu partenerii. Ne bucurăm să facem echipă cu astfel de antreprenori dedicați pentru salvarea valorii din business, mai ales atunci când provocările cresc”, subliniază Mariana Boiciuc, Senior Partner CITR.


Rezistența Oncos la criză arată că insolvența e până la urmă un mecanism de protecție pentru companiile în dificultate, care le pune o perioadă la adăpost de schimbările aduse de un mediu economic incert sau instabil, când acestea nu mai dispun de lichiditate pentru a-și plăti datoriile. Studiile CITR arată că odată accesată procedura, 92% dintre antreprenori îi înțeleg beneficiile, și 73% dintre antreprenori au arătat că au devenit manageri mai buni și mai adaptabili ca urmare a experienței insolvenței.

Redresarea pe baza unui plan strategic de restructurare rămâne cea mai viabilă opțiune pentru companiile românești afectate de pandemia de coronavirus. Alături de insolvență, concordatul preventiv și accesarea OG6 rămân două dintre variantele prin care businessurile se pot pune pe picioare. Recomandat la nivel european, concordatul preventiv încurajează continuarea activității companiei și rambursarea datoriilor prin intermediul negocierii cu creditorii și a implementării unui plan de restructurare. Adresată companiilor cu dificultăți financiare, cu datorii la bugetul de stat, OG 6/2019 permite restructurarea obligațiilor bugetare prin întocmirea unui plan de restructurare și a unui test ce analizează gradul de recuperare al creditorului bugetar.

Sursa foto: Panumas Yanuthai / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri