Pesta porcină africană a izbucnit în România în 2017 și tinde să reapară în fiecare an în apropierea Crăciunului, una dintre cele mai aglomerate perioade din an pentru producătorii de carne. Premium Porc Group este unul dintre producătorii care s-a confruntat la începutul anului cu un focar de pestă porcină și care a povestit pentru wall-street.ro cum a reușit să țină sub control această problemă.

Povestea Premium Porc Group a început în 2001, când un grup de fermieri danezi au înființat ferme de porci în Canada. În 2006, compania a ales România drept una dintre țările unde să-și extindă business-ul. Motivul este simplu: potențialul de piață oferit de România.

„Danemarca este lider mondial în industrie, cu peste un secol de expertiză în producția comercială de porci. Am implementat know-how-ul danez în România, iar Premium Porc Group este acumal doilea cel mai mare producător de carne de porc din România”, spune Lars Drescher, CEO Premium Porc Group (foto)

În 2017, grupul a deschis prima fermă de tip „greenfield”, ferma Olsuin din județul Brăila. În prezent Premium Porc operează în zece ferme în șase județe: Brăila, Brașov, Constanţa, Olt, Sibiu şi Vrancea.

Grupul este deţinut de către DCH International, holding danez specializat în înfiinţarea şi gestionarea producţiei de porcine la scară largă.

Peste 20.000 de animale sacrificate

Pesta porcină a însemnat pentru Premium Porc Group mult stres și multe investiții. Compania s-a confruntat cu un astfel de caz la începutul anului, la ferma de scroafe Olsuin, din județul Brăila. În urma măsurilor luate imediat, ferma a intrat în carantină și au fost sacrificați peste 26.000 de animale, iar ulterior, ferma a trecut prin procese multiple și etapizate de dezinfectare. În aproximativ șase luni ferma a putut fi repopulată, iar acum este operațională.

Lupta împotriva pestei porcine este foarte grea pentu companii, din cauza multiplelor sale căi de transmitere. Se poate transmite prin porci vii sau morți, domestici sau sălbatici. Mai mult, se poate transmite și prin mâncare sau contact uman: virusul rezistă pe haine și vehicule.

„Ne bazăm pe standarde ridicate de biosecuritate. În esență, menținem și promovăm biosecuritatea pe cinci niveluri: măsurile interne (în interiorul unităților proprii), măsurile externe (curtea și spațiul din proximitate), protocoalele instituite pentru vehiculele ce intră în ferme, transferul animalelor și instruirea angajaților. Practic, fiecare nou coleg trece printr-un training de biosecuritate chiar din primele zile la job”, spune Lars Drescher.

Compania realizează un control strict al tuturor intrărilor și ieșirilor din ferme. Fiecare angajat este obligat să parcurgă o procedură de igienizare atât înainte de a intra în fermă, cât și atunci când iese.

Chiar și camioanele care intră în incinta unei ferme sunt supuse unui proces de curățare prin intermediul unui arc de dezinfecție, iar ulterior, șoferul respectiv se dezechipează de hainele personale, îmbracă o salopetă, mănuși și ghete, în interiorul unei cabine speciale. Din nou, el este nevoit să își schimbe încălțămintea când ajunge pe rampa de încărcare a animalelor. De asemenea, lucrătorul din fermă nu intră în contact cu șoferul în niciun moment.

Investiții de milioane euro în România

Premium Porc Group continuă să investească în business-ul din România. Anul acesta, grupul a renovat complexul Ianca din județul Brăila, care cuprinde două ferme, complex care a fost achiziționat în 2019. În noua locație, compania a investit 1,6 milioane euro.

„Comercializăm întreaga noastră producție în România și vedem mult potențial aici. Anul trecut, am deschis a treia fabrică de nutrețuri combinate, în Avrig, județul Sibiu, în urma unei investiții de 3,8 milioane euro”, spune Lars Drescher.

În ceea ce privește planurile pentru anul viitor, compania își menține planurile de creștere, dorind să mărească numărul de locuri de muncă. În prezent, Premium Porc Group are 500 de angajați.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri