Dido Handmade este un un magazin cu produse prelucrate manual, lansat în 2015 de către Alexandra Vasile, o proaspătă mămică cu timp liber și multă inspirație. Aceasta a povestit într-un interviu wall-street.ro cum transformi o pasiune într-o afacere și care e poziția românilor față de produsele handmade.

Dido Handmade s-a născut ca multe afaceri de acest tip, odată cu copiii fondatorului. Aceasta oferă diverse produse prelucrate manual: de la semne de carte la cutii pentru accesorii și obiecte vestimentare. Dacă la începutul lor, magazinele de acest tip erau la mare căutare, piața din România a devenit inundată de produse handmade, calitatea lor a scăzut, iar produsele oferite de marii retaileri au început să le facă concurență. Alexandra Vasile, fondatoarea Dido Handmade, spune că una dintre marile impedimente ale acestor afaceri este că românii nu au simțul estetic bine dezvoltat.

„Cea mai mare problemă de care ne lovim este mentalitatea românului de a cumpăra ieftin. Eu nu voi putea compara niciodată o broșă lucrată manual cu una din Jumbo. Acolo e un 1 leu, la mine e 10 lei. Cred că totul vine din educație, dar și din lipsa banilor”, a declarat Alexandra Vasile.

Sursă imagine: Dido Handmade

Cum se calculează costul unui produs handmade

Conform Alexandrei Vasile, prețul produselor handmade se calculează luând în seamă costul produsului de bază, cel al prelucrării produsului, manopera, cheltuielile administrative și profitul.

Preț produs handmade = (produs de bază + prelucrare produs) x 3

În perioada inflației, lumea este mult mai precaută în felul în care își cheltuie banii. Creșterea prețurilor a fost resimțită și în afacerea Dido Handmade, ceea ce a dus la scumpirea produselor.

„Fiind o afacere de familie, am resimțit efectele inflației. Un produs pe care îl cumpăram la începutul anului cu 1 leu, acum s-a transformat în 3 lei. Acest lucru schimbă automat și costul final al produsului. Schimbarea materialelor cu altele mai ieftine nu funcționează la nivelul handmade-ul. Decât să faci rabat la calitate, mai bine nu mai faci nimic”, a menționat fondatoarea Dido Handmade

Sursă imagine: Dido Handmade

Cum poți începe o afacere cu produse handmade

Dacă vrei să-ți deschizi o afacere cu produse hand-made ai două opțiuni: îți poți deschide un SRL sau poți funcționa ca persoană fizică autorizată. Conform fondatoarei Dido Handmade, suma inițială pe care trebuie să o investești depinde de linia pe care vrei să o dezvolți. Inițial, Dido Handmade funcționa într-o locație fizică în Sinaia, apoi a trecut cu totul în online.

Investiția inițială în magazinul fizic Dido Handmade a fost de aproximativ 5.000 de euro”, a declarat antreprenoarea.

Alexandra Vasile precizează că acest buget a fost necesar în 2015, atunci când a înființat primul magazin fizic, însă acum consideră că un buget necesar trebuie să fie peste 50.000 de euro pentru a susține un business pentru o perioadă de 1-2 ani. Aceasta a spus că, din păcate, un business cu produse handmade nu este neapărat profitabil în România, iar preocuparea generală este să nu ieși pe pierdere.

Chiar dacă vrei să rămâi doar în zona de online, fondatoarea spune că în piața produselor handmade este important ca, clientul să aibă contact cu produsul. Una dintre cele mai bune metode pentru antreprenori ca să facă legătura între produse și client sunt târgurile organizate, acest tip de expunere fiind și o metodă de publicitate mai ieftină.

„Chiar dacă online-ul a luat amploare, lumea vrea să vină să pipăie produsele. Unii clienți trec pe la standuri și fug de tine dacă le zici «Bună ziua». Sunt speriați de presiunea că dacă vei intra în vorbă cu ei o să trebuiască să cumpere ceva”, concluzionează antreprenoarea.

Sursă imagine: Dido Handmade

Întrebată dacă mai e loc de alți antreprenori care să aducă pe piață produse handmade, Alexandra spune că toți sunt bineveniți dacă reușesc să-și expună originalitatea în lucrările lor.

Atâta timp cât aduci unicitate, este loc pentru oricine pe piața handmade.

Alexandra Vasile, fondatoarea Dido Handmade

Una dintre sfaturile pe care le dă fondatoarea Dido Handmade celor care vor să deschidă o astfel de afacere este diversificarea. Obiectele handmade nu sunt ceva ce trebuie să înlocuiești periodic, așa că o gamă mai mare de produse o să-ți fidelizeze clienții.

„Chiar dacă la început făceam un singur tip de produse, am dezvoltat mici colecții ca să ajut cumpărătorul. Am adus tot timpul ceva nou astfel încât, dacă clientul a fost mulțumit, să se întoarcă pentru alt tip de produs”, concluzionează Alexandra Vasile.

Sursa foto: Dido Handmade

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri