Diferența între PFA și SRL în 2023 este de mare interes pentru cei care vor să treacă de la statutul de simplu angajat la cel de antreprenor. Este important de știut că fiecare formă de organizare are avantaje și dezavantaje și că depinde mult de motivul pentru care ai nevoie de o firmă. În următorul material vom prezenta ce diferențe există între un PFA și un SRL: de la taxe și impozite până la procesele birocratice.

Cele două forme de organizare a unei firme, PFA și SRL, diferă în multe aspecte legale, precum: taxe, contabilitate, costuri și modul de înființare. Dacă PFA-ul este o formă de organizare potrivită pentru freelanceri și micii întreprinzători, SRL-ul în schimb este mai potrivit pentru cei care vor să dezvolte o afacere de amploare, să aibă mai mulți angajați sau poate să atragă investiții.

PFA-ul (persoană fizică autorizată) este o formă de organizare care poate desfășura orice formă de activitate economică permisă de lege, folosindu-se, în principal, de forța de muncă a titularului.

SRL-ul (societate cu răspundere limitată) este o societate de sine stătătoare care nu este asociată cu persoana/persoanele care o înființează și o conduc.

Diferența între PFA și SRL în 2023: cum se înființează cele două tipuri de firme

Primul pas pentru a deschide o firmă este să înregistrezi viitoarea forma de organizare în Registrul Comerțului, alegând codurile CAEN (codul CAEN este un număr format din patru cifre ce corespunde unei singure activități economice).

În cazul PFA-urilor, aceste forme de organizare pot avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN.

Atunci când vorbim de SRL-uri, acestea pot avea un număr nelimitat de coduri CAEN, cu mențiunea că unele necesită îndeplinirea unor condiții speciale.

Diferența între PFA și SRL în 2023: care este diferența de costuri

În ceea ce privește costurile de înființare, în cazul PFA-urilor acesta este gratuit, iar pentru cei care au nevoie de servicii de consultanță există modalități prin care acestea pot depune și completa declarația unica, iar unele dintre ele sunt gratuite. În cazul SRL-urilor, costul de înființare poate să ajungă până la 1.000 de lei.

Atunci când vorbim despre impozite, în cazul PFA-urilor, acestea reprezintă 10% din impozitul pe venit, comparativ cu 1% în cazul SRL-urilor, dacă ai cel puțin un angajat cu normă întreagă și îndeplinești toate criteriile pentru încadrarea ca microîntreprindere. În caz contrar plătești impozit pe profit (venit minus cheltuieli) de 16%. Diferența principală este că, în cazul PFA-urilor nu vei avea costurile unui contabil.

„În ceea ce privește impozitul, dacă ai PFA vei plăti 10% impozit pe venit, iar la SRL poți plăti 1% impozit pe venit, dacă ai minimum un angajat, sau 16% impozit pe profit, dacă nu ești microîntreprindere. Legat de angajați, cred că este util să știi concret care sunt obiectivele tale, pentru că pe PFA poți avea maximum 3 angajați, iar dacă plănuiești să ai mai mulți de atât, e mai potrivit să alegi SRL”, conform lui Annemarie Fabian, Head of Growth și cofondator platformei pentru PFA-uri SOLO.

Diferența între PFA și SRL în 2023: care este forma prin care poți accesa mai ușor serviciile sociale (sănătate, pensie)

PFA-ul este opțiunea cea mai bună dacă ne raportăm la serviciile sociale. Când ai PFA poți beneficia de toate aceste facilități, inclusiv de concediu de creștere copil. În cazul SRL-urilor, antreprenorul trebuie să fie angajat la propria firmă dacă vrea să beneficieze de serviciile sociale. În cazul în care decizi să te angajezi la propria firmă, pe lângă salariu, vei avea de plătiti și contribuțiile sociale:

  • 2,25% din salariul brut, cota contribuției asiguratorii pentru muncă;
  • 45% contribuții sociale: asigurări sociale (CAS) – 25%, asigurări sociale de sănătate (CASS) – 10%, impozit pe venit – 10%.

În acest caz, pentru un venit lunar de aproximativ 5.000 de lei PFA-ul este varianta fiscală mai avantajoasă, în schimb ce pentru un venit lunar de 10.000 de lei, balanța atârnă în favoarea SRL-ului, conform platformei SOLO.

PFA în 2023: avantaje și dezavantaje

Avantaje:

  • costuri reduse de înființare;
  • nu ai nevoie de un contabil autorizat;
  • procesul birocratic este mai ușor decât în cazul unui SRL;
  • profitul din PFA-uri poate să fie extras oricând din firmă;
  • radierea unui PFA se face mai ușor.

Dezavantaje:

  • poți înregistra un număr limitat de coduri CAEN;
  • răspunderea persoanei fizice este maximă în cazul în care se înregistrează datorii;
  • nu este potrivit pentru firmele care vor să se dezvolte.

SRL în 2023: avantaje și dezavantaje

Avantaje:

  • există un număr nelimitat de coduri CAEN;
  • răspunderea personală a asociatilor este limitată;
  • pot participa la licitații publice sau private;
  • se potrivește pentru firmele care vor să se dezvolte;
  • solicitantul nu trebuie să ateste o pregătire profesională.

Dezavantaje:

  • costurile de înființare sunt mai mari;
  • ești obligat să colaborezi sau să angajezi un contabil autorizat;
  • cheltuielile administrative sunt mai mari decât în cazul PFA-urilor;
  • nu poți scoate bani din firmă decât prin intermediul dividentelor;
  • radierea unul SRL este mai complicată decât în cazul PFA-urilor.

PFA în 2023: cum pot persoanele fizice autorizate să completeze declarația unică

Până pe data de 25 mai PFA-urile au obligația să depună declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice. Persoanele fizice autorizate pot accesa serviciile gratuite oferitele de platformele de cotabilitate care te ajută să completezi declarația unică în funcție de codul CAEN pe care în are firma.

„Practic, tot ce trebuie să faci este să introduci datele PFA-ului sau PFI-ului tău și să răspunzi la câteva întrebări, iar noi îți trimitem declarația unică deja completată pe adresa de e-mail. Tot procesul este foarte rapid, durează 2 minute, și îl poți parcurge și de pe telefonul mobil”, conform lui Annemarie Fabian.

Reprezentantul SOLO atenționează că, în ceea ce privește declarația unică este important de menționat că anul acesta se plătesc taxele conform legislației de anul trecut, iar în 2024 se vor plăti taxele conform modificărilor fiscale de anul acesta.

„Vom lua în considerare noile plafoane pentru CAS și CASS și salariul minim brut de 3.000 de lei. Aceasta este și cea mai comună greșeală la completarea declarației unice, calculul greșit al plafoanelor de pensie și sănătate”, concluzionează aceasta.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri