Romgaz, principalul producător și furnizor de gaze naturale din România, a înregistrat rezultate extrem de bune în 2023 – ca mai toate companiile din sectorul energiei, de altfel. Se vor vedea însă acestea și în investiții, în condițiile în care producția internă de gaze este în scădere constantă?

Potrivit rezultatelor financiare preliminare publicate de Romgaz, grupul a avut anul trecut o cifră de afaceri mai mică decât în 2022 – 9 miliarde de lei față de 13,3 – dar un profit mai mare cu zece procente în raport cu anul precedent. Mai precis, profitul net înregistrat de Romgaz a fost de 2,81 miliarde, o rată foarte mare raportat la cifra de afaceri: 31%. De asemenea, Romgaz a plătit impozit pe profit de 2,25 miliarde de lei.

Producția de gaze naturale a companiei a fost mai mică în 2023 față de anul precedent cu trei procente: 4,78 miliarde de metri cubi. Practic, această producție acoperă cam 40% din necesarul României. În plus, compania a vândut cea mai mare parte a producției (86%) la prețul reglementat de 150 lei/MWh.

Paradoxal, acest lucru a fost în avantajul Romgaz: cantitățile de gaze vândute la preț reglementat nu sunt supuse impozitului pe venitul suplimentar și au redevențe mult mai mici. De asemenea, prețurile internaționale ale gazelor. În plus, în 2023 au existat perioade când prețul european al gazelor a fost sub acest nivel de 30 de euro/MWh.

Ca urmare, prețul fix a avantajat Romgaz: din scutirea de impozit a câștigat peste 4 miliarde și încă un miliard, din redevențele mai mici. Practic, Romgaz a achitat taxe și impozite de aproape 7 miliarde în 2022 și de sub 1,5 miliarde în 2023.

Profit mare nu înseamnă neapărat și investiții

Problema Romgaz, ca și altor companii controlate de statul român, este că profitul nu se vede în investiții ci, cel mai adesea, în dividende – care ajung tot în vistieria statului, ce deține 70% din acțiunile companiei de gaze. De pildă, pentru explorarea unor noi perimetre, Romgaz a cheltuit practic doar 85 de milioane de lei anul trecut, iar pentru centrala pe gaze de la Iernut, 56.000 de lei. Or o investiție majoră, cum este cea, constant amânată, de la Caragele, ar impune cheltuieli estimate la peste un miliard (împărțit pe mai mulți ani). Iar în cazul Neptun Deep, uriașul proiect de gaze din Marea Neagră dezvoltat împreună cu OMV Petrom, partea Romgaz din investițiile totale pentru dezvoltare ar fi de aproximativ 10 miliarde de lei.

Totuși, în 2024 directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, promite investiții de peste 4 miliarde de lei. Acestea vor fi atât la Caragele și Neptun Deep, cât și în proiecte de energii regenerabile. Cât despre centrala de la Iernut, care trebuia să fie gata în 2020, aici investiția abia a fost deblocată anul trecut, după ce companiile cu care Romgaz semnase inițial contractul au intrat în insolvență. Lucrările au reînceput în vara lui 2023 și ar trebui să se încheie până la finalul acestui an.

Sursa foto: Facebook / Romgaz

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri