21 August 2009

Top 5 cele mai profitabile companii in 2008



Dupa o criza financiara care a schimbat valorile business-urilor din intreaga lume, anul 2008 a adus si o inversare in ierarhia celor mai profitabile companii private. Liderul ultimilor ani in topurile de profitabilitate, cea mai mare companie romaneasca, Petrom, a fost detronat de fruntasul din telecom - Orange, operatorii de telefonie ocupand primele pozitii. Wall-Street a realizat topul celor mai profitabile companii private de anul trecut, dupa datele publicate pe site-ul Ministerului Finantelor.

Locul 5 - Lafarge: 163,9 milioane euro

Producatorul de ciment Lafarge ocupa a cincea pozitie in topul celor mai profitabile companii de anul trecut, cu un profit net de 163,9 milioane euro, in crestere cu aproape 20 de procente fata de 2007, cand profitul era de 132,4 milioane euro.

In ce priveste cifra de afaceri, Lafarge a crescut cu 12,5% in 2008, pana la 370 milioane de euro. In 2007, business-ul producatorului de ciment era de 324 milioane euro.

La inceputul anului trecut, Lafarge a anuntat si-a bugetat investitii de 140 milioane euro pana in anul 2012, atat in extinderea capacitatilor de productie a cimentului din Romania, cat si in masuri care vizeaza protectia mediului, declara directorul industrial al Lafarge Ciment (Romania), William Pottier.

Reprezentantul companiei sustinea ca in urmatorii doi ani Lafarge va investi 54 de milioane de euro in extinderea capacitatilor de productie a cimentului din Romania, suma care reprezinta 60% dintr-un program investitional de 90 de milioane de euro programat pentru perioada 2006-2010.

In 2008, Lafarge a investit trei milioane de lei pentru securitate si sanatate in munca si va pune un accent mult mai mare pe subcontractorii cu care lucreaza.






Locul 4 - ArcelorMittal: 164,2 milioane euro

Ascensiunea companiei siderurgice ArcelorMittal Galati in topul celor mai profitabile companii private este remarcabila, in conditiile in care anul trecut a afisat un profit net de 164,2 milioane de euro, in crestere cu 40 de procente fata de anul anterior.

In 2007, compania avea un profit de 97,3 milioane de euro.

Pe de alta parte, cifra de afaceri a scazut cu circa 7 procente, de la 2,08 milioane de euro pana la 1,9 milioane euro anul trecut.

Cifrele se datoreaza investitiilor pe care Arcellor Mital le-a anuntat la inceputul anului trecut, de 223 milioane de dolari.

ArcelorMittal are un plan de investitii de 1,5 miliarde de dolari pentru urmatorii sase ani, cu scopul de a imbunatati calitatea produselor si de a creste productivitatea.

In aceeasi perioada, compania si-a schimbat directorul de operatiuni (Chief Operating Officer), Hans Ludwig Rosenstock, cel care a fost COO al combinatului timp de trei ani, fiind inlocuit de vicepresedintele Christian Dessiaume.

Pe parcursul anului trecut, compania s-a confruntat cu autodisponibilizari si retehnologizari, cu inchideri de sectii si reduceri ale productiei, din cauza scaderii comenzilor, ca urmare a crizei financiare.

Aceste evenimente au luat mai multa amploare in acest an, cand efectele turbulentelor economice s-au resimtit acut in productie si in restructurarile de personal.



Locul 3 - Petrom: 277,8 milioane euro

La momentul preluarii de catre austriecii de la OMV in 2004, Petrom era una dintre cele mai mari perdante dintre companiile romanesti (pierderile atingeau valoarea de 230 de milioane de euro). Pierderi care numai dupa un an sub umbrela OMV s-au transformat din minus in plus 390 de milioane de euro profit, clasandu-se in fruntea companiilor private din Romania, atat ca cifra de afaceri, cat si ca profit. Grupul petrolier si-a pastrat pozitia de lider, potrivit rezultatelor obtinute in 2008 si publicate pe site-ul Ministerului Finantelor.

Compania, cu activitati in sectorul petrol si gaze, a raportat in 2008 un profit net de 277,8 milioane de euro, aproape de doua ori mai putin fata de cel inregistrat in 2007, respectiv 532,7 milioane de euro. Cifra de afaceri a crescut insa la 4,55 miliarde de euro, ceea ce inseamna un avans de aproape 20% fata de cele 3,68 miliarde de euro afisate in anul precedent.

Daca in ceea ce priveste cifra de afaceri, rezultatele pe 2008 au fost peste asteptarile initiale, nu acelasi lucru se poate spune despre profit, care a consemnat un declin fata de 2007.

De la anuntul privind planurile de investitii pe 2008 si pana in toamna, criza economica si-a pus si mai mult amprenta pe afacerile Petrom.

Compania, desi fruntasa la capitolul profitabilitate, a anuntat atunci ca-si reevalueaza programul investitional si-si protejeaza fluxul de numerar prin instrumente de acoperire a riscului.

Inainte ca piata de creditare sa se prabuseasca spre sfarsitul anului, grupul petrolier Petrom a stabilit in octombrie un record national in materie de finantare, atragand un credit in valoare de 375 de milioane de euro de la cinci banci.

Ultima jumatate de an a confirmat tendinta de declin a profitului, compania inregistrand in cel de-al treilea trimestru un profit net de 174,8 milioane de euro, in scadere cu 5% comparativ cu perioada similara din 2007. In trimestrul al patrulea din an, compania a raportat pentru prima data pierderi de cand face parte din grupul OMV, rezultate negative care au contribuit la profitul total de 277,8 milioane de euro, cel mai mic din ultimii patru ani.


Locul 2 - Vodafone: 306,6 mil. euro

Anul trecut, Vodafone a raportat o cifra de afaceri in crestere cu circa 3%, la 1,18 miliarde euro. Si profitul a crescut, cu aproape 16 procente, pana la 306,6 milioane euro.

In 2007, al doilea operator de telefonie mobila din Romania avea afaceri de 1,15 miliarde euro si un profit net de 264,7 milioane euro.

Totodata, compania a inregistrat 667.212 clienti noi in anul fiscal 2008/2009, ajungand la un total de 9.588.065 de clienti la 31 martie 2009, iar numarul angajatilor a crescutl, de la 2.836 de salariati in 2007 la 2.950.

Anul 2008 a fost unul foarte dinamic pentru operatorii de telefonie mobila. Astfel, Vodafone a lansat primul laptop sub brandul propriu si a investit pana la 500.000 euro in noi canale media de promovare.

De asemenea, compania a lansat o solutie integrata de Internet si telefonie fixa pentru companii si a anuntat ca va scoate pe piata terminale sub brand propriu.

Operatorul a lansat si un serviciu care a reunit telefonia mobila cu cea fixa. In martie 2008, Vodafone a cumparat o retea GSM partenera Orange si a trecut la propria numerotatie fixa.




Locul 1 - Orange: 437,9 mil. euro

Liderul pietei telecom a obtinut un profit de 437,9 milioane euro in 2008, in crestere cu circa 20% fata de anul precedent si a devenit, astfel, cea mai profitabila companie de pe plan local, detronand grupul Petrom.

Comparativ, in 2007, liderul pietei telecom a avut afaceri de 1,21 miliarde euro, in crestere cu 24% fata de aceeasi perioada a anului anterior si un profit net de 366 milioane euro.

Afacerile Orange din prima jumatate a acestui an s-au ridicat la 531 milioane euro, iar venitul mediu anual pe utilizator a fost de 108 euro. In prezent, compania are 2.700 de salariati si planuieste sa mai angajeze inca 300 de specialisti in Bucuresti, care sa ofere solutii IT pentru diverse alte subsidiare ale France Telecom.

Orange Romania a semnat, in decembrie 2008, parteneriate cu operatorul OnAir pentru furnizarea serviciilor de comunicatii mobile in roaming la bordul aeronavelor si cu operatorii MCP si TIM Maritime pentru roaming la bordul unor nave maritime.

In plus, compania a realizat anul trecut investitii de 200 milioane euro in extinderea retelei de telecomunicatii si a celei de distributie. Totodata, Orange a adus iPhone in Romania.

Orangea atins 10 milioane de clienti la inceputul anului trecut si a lansat un site de video sharing.




Citeste si