Conducerea ArcelorMittal a aprobat finantarea cu 52 milioane euro a lucrarilor de reparatie capitala si de modernizare a Furnalului 5 de la Galati, operatie care va genera reducerea costurilor de exploatare.
Board-ul Grupului ArcelorMittal a aprobat investitia de 52 milioane euro la Furnalul 5 al combinatului din Galati. Managementul din sudul Moldovei a apreciat ca acest anunt este unul "foarte incurajator si important", care "demonstreaza dorinta Grupului de a mentine fluxul cald din combinat si de a-l face competitiv", arata NewsIn.

ArcelorMittal, investitie de 8 mil. euro la Galati

Furnalul 5 a fost supus unei reparatii capitale si in 2006, sub management indian, insa lucrarea s-a dovedit a fi una proasta, fiind criticata acum de managamentul francez din combinat. Administratia a apreciat ca reparatia capitala din 2006 s-a facut cu materiale ieftine si cu multi subcontractori neexperimentati, proiectarea si lucrarea au fost de slaba calitate, iar furnalul a fost repornit fara o pregatire corespunzatoare, in baza unei "planificari nerealiste". Nu in ultimul rand, furnalul a fost operat necorespunzator. Spre deosebire de acea lucrare, reparatia capitala programata acum se va face cu "cele mai noi si performante tehnologii" si cu contractori de incredere si cu experienta in reparatii capitale la furnale.

Totodata, pentru o operare corecta a furnalului, acolo va adusa o echipa noua, organizata diferit, care va primi sprijinul expertilor de la ArcelorMittal Asturias, care, ca si unitatea-sora de la Galati, este membra a Diviziei de Produse Plate.

Administratia ArcelorMittal Galati apreciaza ca reparatia capitala si modernizarea Furnalului 5 de la Galati va extinde durata sa de exploatare la 15 ani, in conformitate cu standardele din Europa Occidentala. De asemenea, investitia va genera reducerea costurilor variabile si a diferentelor inregistrate la acest capitol fata de unitatile similare din Europa de Vest. Managementul local a avertizat ca "sprijinul din partea Gupului va fi legat de reusita acestor actiuni".

Semnale similare au fost transmise de managementul francez al combinatului inca de la instalarea sa la Galati. In octombrie 2009, directorul general Thierry Le Gall i-a surprins pe multi, spunand ca, pentru el, investitiile nu sunt o prioritate deoarece, in timpul scurs de la privatizarea din 2001, ele nu au facut unitatea mai competitiva. De exemplu, la inceputul anului 2009, costurile variabile pentru a produce o tona de otel erau cu 100 de euro mai ridicate la Galati decat in combinatele din vest.

In opinia lui Le Gall, investitiile s-au dovedit a fi nerentabile din cauza ca nu au fost acompaniate de politici eficiente de mentenanta si de personal. Acum, combinatul are nevoie de cel putin cinci ani pentru a recupera timpul pierdut si pentru a atinge nivelul de competitivitate occidental.

"Viitorul nu sta in banii care sunt investiti. Sigur ca vom avea acest suport. Dar trebuie sa demonstram ca putem fi competitivi. Imaginea noastra nu este suficienta sa cerem preturi de vanzare mai bune pentru produsele noastre. In Europa de Vest, produsele ArcelorMittal sunt cu 15% mai scumpe doar datorita reputatiei. Trebuie sa ne imbunatatim calitatea produselor si a serviciilor. Ar putea lua mai mult de cinci ani, dar eu ma astept ca 80% din aceste diferente sa fie acoperite in urmatorii trei ani", a declarat Thierry Le Gall pe 21 octombrie 2009.

Din toamna lui 2008, cand productia de otel a inceput sa scada si in sudul Moldovei, managementul ArelorMittal Galati a inghetat salariile, a oprit temporar sau permanent unele capacitati de productie pentru a nu creste stocurile, a inchis Uzina CocsoChimica optand pentru importurile de cocs, a stimulat cu pachete financiare plecarea a circa 4.500 de salariati, iar pe cei ramasi i-a trimis in somaj tehnic, prin rotatie. La ora actuala, in combinatul galatean mai sunt circa 9.300 de muncitori.

Recent, majoritatea sindicatelor din combinat a acceptat propunerea patronatului de a mentine salariile inghetate si in 2010, din cauza conditiilor de piata dificile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri