Vanzarile de carne de pui ale producatorilor autohtoni s-au diminuat dupa primele luni din acest an cu circa 15%, in contextul in care preturile produselor au scazut cu pana la 7%, a declarat presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van.
Potrivit reprezentantului UCPR, principalul motiv este scaderea puterii de cumparare, pe fondul crizei economice.

"Este prima data dupa multi ani in care industria a inregistrat doar cresteri, cand observam o scadere a vanzarilor de carne de pui, comparativ cu perioada similara din anul anterior. Bugetele familiilor au scazut foarte mult si, cu toate ca producatorii au redus preturile in aceasta perioada, vanzarile au fost mai mici", a explicat Ilie Van, citat de NewsIn.

Astfel, potrivit lui Van, in prezent, producatorii vand la poarta fermei kilogramul de carne de pasare in carcasa cu sase lei fara TVA, in timp ce in luna aprilie 2009, vindeau acelasi produs cu 6,43 lei fara TVA/kilogram.

"Preturile au scazut cu peste 0,40 lei, in conditiile in care toate produsele necesare acestui sector s-au majorat fata de anul trecut", a adaugat presedintele UCPR.

Ilie Van a declarat ca producatorii romani au vandut in primele doua luni din acest an 34.000 tone de carne de pasare, dupa ce in intervalul similar din 2009, vanzarile lor atingeau un volum de aproximativ 40.000 tone.

In aceste conditii, desi anul trecut piata produselor avicole a crescut, reprezentantii crescatorilor de pasari nu cred ca isi va pastra si in acest an trendul ascendent.

"Anul trecut, in aceeasi perioada, aveam semne pozitive legate de piata, iar la finele anului a crescut cu 15%, in acest an avem semnale negative si, in aceste conditii, nu stim exact cum va evolua piata in pana la sfarsitul anului. Dupa cum a inceput 2010 luam in calcul si scaderi" a mai spus Van.

Presedintele UCPR declara recent pentru Agentia NewsIn ca piata romanesca de produsele avicole a crescut anul trecut cu 15% fata de anul 2008, la 1,1 miliarde de euro, datorita majorarii consumului, pe fondul stagnarii preturilor.

Presedintele Patronatului Roman al Carnii, Gheorghe Caruz, declara recent ca vanzarile de carne de porc ale producatorilor romani s-au diminuat cu pana la 80% in primele trei luni ale acestui an, cu toate ca preturile au scazut la nivelul minim al ultimilor sase ani.

Cititi si Criza cu aripi: Seful Agricola Bacau vorbeste despre problemele industriei avicole
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri