Locuinta va avea o suprafata de 160 de metri patrati, fiind conceputa pe sistemul parter plus etaj. Consumul general de energie pentru incalzirea ambientala va fi de sub 15 kwh/mp/an, in conditiile in care consumul unei case construite dupa conceptele arhitecturale obisnuite ajunge la valori cuprinse intre 200-240 kwh/mp/an.

Noile cerinte generale de performanta energetica a cladirilor de Clasa A incearca un consum general sub 70 kwh/mp/an.

Peretii casei vor fi construiti din BCA (Beton Celular Autoclavizat) produs de compania germana Xella, cel mai mare producator de BCA din lume, care detine pe piata locala o unitate de productie in judetul Prahova. Pentru constructia peretilor, compania a livrat 34 de paleti de Ytong (marca de BCA a companiei).

“Ytong a acceptat o noua provocare in 2010: o casa care consuma putin mai mult decat un bec, dar ofera randament si confort la nivel maxim, folosind surse de energie clasice si/sau regenerabile", a declarat Marius Dragne, marketing manager Xella Baustoffe South-East Europe (Bulgaria, Ungaria si Romania).

Conditiile de construire si atestare ale Casei Pasive Politehnica Bucuresti includ respectarea standardelor de etanseitate, impreuna cu un sistem “verde” de asigurare a climatului interior si garantia unor costuri scazute ale constructiei. In acelasi timp, s-au luat in considerare caracteristicile de eficienta termica si difuzia la vapori.

Initiativele de construire a cladirilor pasive sunt mult mai prezente in alte state europene. In Germania, de exemplu, s-au construit pana in prezent peste 8.000 de case pasive, in timp ce in Austria exista peste 1.500 de astfel de cladiri.