Ministerul Finantelor Publice (MFP) va transfera catre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) pachetul de actiuni detinut la Rompetrol Rafinare, de 44,69% din capitalul companiei.

"Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, actiunile detinute de stat la Rompetrol Rafinare SA trec din administrarea MFP in administrarea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri - OPSPI", se arata intr-un proiect de hotarare de Guvern elaborat de MFP, citat de Mediafax.

Nota de fundamentare a proiectului de act normativ precizeaza ca Ministerul Economiei a fost de acord sa preia actiunile la Rompetrol Rafinare, companie detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan.

"Luarea deciziilor de vot la nivelul MFP a intampinat, uneori, dificultati, datorita faptului ca ministerul nu are atributii specifice in domeniul de activitate al societatii", potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ.

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de doar 71 milioane dolari si a platit dobanzi aferente de 24 milioane dolari.

MFP a reintrat in actionariatul Rompetrol Rafinare SA in iulie 2011, dupa ce KazMunaiGaz a convertit in actiuni 20,6 milioane de obligatiuni nerascumparate.

Nota de fundamentare a proiectului de hotarare de guvern arata ca "institutiile si persoanele desemnate de Guvern in acest scop vor continua negocierile cu reprezentantii societatii, ai grupului Rompetrol si ai KazMunaiGaz pentru identificarea unei modalitati de solutionare a diferendului" legat de conversia in actiuni a obligatiunilor nerascumparate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ministrul Economiei trimite controale la beneficiarii Start-up Nation