Mii de hectare de teren din tara sunt afectate de seceta prelungita, iar asociatiile de producatori agricoli din mai multe judete cer decretarea starii de urgenta, potrivit declaratiilor facute de mai multi oficiali din domeniu, pentru Mediafax.
Potrivit Stelutei Dutu, din cadrul Asociatiei Producatorilor Agricoli Braila, in judet sunt zeci de mii de hectare compromise din cauza secetei prelungite, astfel incat se impune decretarea starii de urgenta, transmite corespondentul Mediafax.

"Situatia e catastrofala si solicitam stare de urgenta in agricultura, nu stiu in alte judete cum e, dar la Braila cu toate ca se iriga circa 50 de mii hectare in Insula Mare a Brailei si in restul judetului vreo 20 de mii de hectare, temperaturile de 60 de grade la soare si 40 de grade la umbra n-au lasat nici albinele sa polenizeze, nu fructifica, iar masa vegetativa care va ramane nu avem zootehnie ca s-o folosim", a declarat Steluta Dutu, reprezentant al Asociatiei Producatorilor Agricoli Braila.

In judetul Buzau, agricultorii spun ca seceta a distrus culturile de porumb si floarea-soarelui, apreciind ca un an atat de prost penmtru agricultura ca 2012 nu s-a mai intalnit din anul 1980.

Potrivit statisticilor, in judetul Braila arata ca sute de hectare sunt compromise in proportie de peste 50 la suta din cauza secetei. De exemplu, cu grau, au fost infiintate circa 75.000 hectare, iar mai mult de 35.000 hectare sunt in prezent reclamate ca fiind calamitate, productia medie estimata fiind de maxim doua tone de grau la hectar.

Zonele cele mai afectate de seceta sunt situate spre limitele judetului Braila, unde costurile cu irigatiile sunt insemnate din cauza distantelor prea mari fata de sursele de apa si a nivelului solului mult prea ridicat fata de statiile de pompare de la Dunare.

Singurele zone unde culturile nu sunt afectate de canicula sunt cele unde fermierii si-au permis sa faca irigatii, asa cum este cazul in Insula Mare a Brailei si in Lunca Dunarii.

In Prahova sunt incheiate contracte de irigatii doar pentru 12,5 ha

Aproximativ 8.000 de hectare de teren cultivate cu porumb si floarea-soarelui in judetul Prahova au fost afectate de seceta, iar numarul acestora ar putea creste daca nu va ploua, in conditiile in care proprietarii a doar 12,5 hectare de teren au incheiat contracte pentru irigatii cu ANIF.

Aproximativ 8.000 din totalul de 80.000 de hectare de teren cultivate cu porumb si floarea-soarelui in judetul Prahova au fost afectate de seceta, a declarat corespondentului Mediafax purtatorul de cuvant al Directiei Agricole Prahova, Marian Marcu.

Acesta a precizat ca, in acest moment, culturile nu sunt calamitate, in sensul ca nu au fost complet distruse, insa plantele "sufera" din cauza lipsei de apa, iar productiile vor fi "semnificativ diminuate".
"Deficitul de apa in sol este de aproximativ o mie de metri cubi la hectar, ceea ce inseamna ca apa este prea putin accesibila plantelor", a afirmat Marian Marcu.

Reprezentantul Directiei Agricole Prahova a precizat ca suprafata de 8.000 de hectare de teren cu culturi afectate "poate creste de la zi la zi din cauza secetei si a temperaturilor ridicate pe o perioada prelungita".

Cele mai afectate zone din Prahova sunt cele din sudul, estul si sud-estul judetului.

In ceea ce priveste suprafetele de teren agricol irigate, datele furnizate de reprezentantii Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF) - filiala Prahova arata ca, la nivelul judetului, ANIF are contracte pentru irigarea a 12,5 hectare de teren, desi in Prahova exista peste 20.000 de hectare de teren care ar putea fi irigate fiindca sunt deja amenajate cu lucrari de imbunatatiri funciare pentru irigatii.

Astfel, potrivit Nicoletei Ionita, sef exploatare patrimoniu in cadrul ANIF Prahova, la nivelul intregului judet 20.921 hectare de teren sunt amenajate cu lucrari de imbunatatiri funciare pentru irigatii, iar din aceasta suprafata 4.748 de hectare sunt considerate suprafete "functionale", adica pe aceste hectare instalatiile pot fi puse imediat in functiune.

Cu toate acestea, ANIF Prahova are anul acesta contracte pentru irigatii sezoniere pentru doar 12,5 hectare de teren. Este vorba despre doua loturi, unul in zona localitatiilor Floresti, Filipestii de Padure, Manesti si Cocorastii Colt denumit "Iazul morilor", altul in apropierea lacului de acumulare de la Nedelea, cunoscut sub denumirea de "Leaot".

"Solicitarile de apa ale beneficiarilor sunt mici, pentru ca probabil nu au fonduri", a explicat Nicoleta Ionita.

Reprezentantul ANIF Prahova a aratat ca pretul pentru irigatiile executate de ANIF este calculat la mia de metri cubi de apa, iar tariful este format in cea mai mare parte din pretul pentru apa, asa cum este el stabilit de Apele Romane.

Astfel, Nicoleta Ionita a aratat ca pentru lotul de pamant "Iazul morilor" o mie de metri cubi de apa pentru irigatii costa 25 de lei, iar pentru zona "Leaot" pretul este de 109,72 lei pentru o mie de metri cubi, pentru ca tariful perceput de Apele Romane este mai mare. Concret, din cei 109,72 lei pretul apei este de 106,92 lei.

"Noi am dori sa irigam, dar nu suntem solicitati. Daca omul nu vine sa ceara apa, nu avem cum sa-i dam" a afirmat seful de exploatare patrimoniu din cadrul ANIF Prahova.

Si producatorii din Vrancea cer instituirea starii de urgenta

Potrivit presedintelui Asociatiei Producatorilor de Cereale si Plante Tehnice Vrancea, Constantin Bazon, cele mai afectate de seceta sunt culturile de porumb si floarea-soarelui care sunt compromise iremediabil in proportii covarsitoare.

Conform sursei citate, pagubele inregistrate de marii fermieri sunt la ora actuala de ordinul zecilor de miliarde de lei, insa nici micii agricultori nu-si vor putea recupera macar banii investiti.

In aceste conditii, asociatiile de producatori agricoli au solicitat Ministerului Agriculturii instituirea starii de urgenta in judet.

"Nu prea am fost intelesi, domnul ministru a spus ca incearca sa instaleze starea de urgenta in Romania si ca ia masuri de contracarare prin diminuarea pretului la energie, dar seceta e instalata in Vrancea de doua luni cu mare intensitate. Totul e comprimis la floarea-soarelui si porumb, nu mai putem salva nimic. Suntem neputinciosi aveam culturi la care speram sa obtinem maximum de productie. E mult prea tarziu sa mai facem ceva. Nici sa tocam porumbul ca masa verde sa-l dam animalelor. Care animale, cine mai are animale, cine are interes pentru asa ceva, practic e pierdere totala", a declarat, miercuri, presedintele Asociatiei Producatorilor de Cereale si Plante Tehnice Vrancea, Constantin Bazon.

Pierderile fermierilor sunt cu atat mai mari cu cat unii au investit importante sume de bani in instalatii de irigat pe care nu le pot folosi.

"Am investit multi bani, dar nu e apa pe canale, se invoca fel si fel de contracte. Ar trebui in situatia in care ne aflam, ca din sursa de baza, fie ca-i Siret ori altceva, sa fie pompata apa pe canale si sa putem iriga. In Vrancea, nu e un metru cub de apa pe niciun canal. Trebuia sa avem apa, sa ia fiecare cu ce poate si sa irige. Dar culturile sunt compromise, acum nu se mai poate face nimic", a adaugat Bazon.

In Vrancea, suprafetele irigate au scazut de la un an la altul, din 2009 pana anul trecut reducandu-se la jumatate, adica la 1.400 de hectare. In cifre concrete, asta inseamna ca nici macar unu la suta din suprafata arabila a judetului nu este irigata, iar o contributie importanta la acest adevarat dezastru au avut-o hotii de fier vechi, care au devalizat sistemele de irigatii in ultimii 20 de ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri