Studiul Asociatiei Germane a Camerelor de Comert si Industrie a aratat ca tarile lovite de criza devin mai competitive tinand cont de doi indicatori cheie.

Primul este costul cu forta de munca, care a scazut semnificativ in Grecia, Irlanda si Spania. In Grecia, acest indicator a coborat puternic din 2010, cu 15%.

De asemenea, deficitele comerciale din aceste tari se comprima. In Grecia deficitul de cont curent s-a redus cu 54% intre 2008 si 2011, iar exporturile au revenit la nivelul din 2007, cu toate ca de atunci economia elena s-a contractat cu 27%.

"In ultimii ani au venit foarte putine vesti bune dinspre Europa de Sud. Dar studiul german confera o raza de speranta, sugerand ca tarile lovite de criza ar putea in cele din urma sa se insanatoseasca", scrie Der Spiegel.

Pe langa Grecia, Spania si Portugalia si-au redus deficitele de cont curent cu 50%, respectiv 40%, in perioada 2008-2011.

Totodata, Italia a reusit sa isi reduca deficitul comercial la aproape zero in prima jumatate a acestui an, ca urmare a exporturilor in crestere.

Expertii considera ca, dupa aceste cifre, economiile afectate puternic de criza din Europa s-au restructurat mult mai mult decat se credea.

"Zona euro si-a facut cea mai mare parte din reformele structurale", a spus Folker Hellmeyer, economist sef la Bremer Landesbank, pentru Financial Times Germania.

Asociatia Germana a Camerelor de Comert si Industrie crede ca eforturile de a face tarile din zona euro mai competitive vor incepe sa dea cu adevarat roade din 2013. Astfel, institutia se asteapta la o crestere de 0,7% din PIB anul viitor, fata de o contractie de 0,2% in acest an.