Potrivit reprezentantilor Administratiei Finantelor Publice Vaslui, ordinul de executare silita a conturilor Primariei Vaslui a ajuns in cursul zilei de luni, relateaza Mediafax.

Potrivit deciziei executorii a Judecatoriei Mures, ramasa definitiva in apel la Tribunalului Mures, Primaria Vaslui este obligata la plata la 1,05 milioane lei suma la care se adauga dobanda legala pana la data efectuarii platii.

Executarea a fost aprobata de catre Judecatoria Vaslui in data de 5 septembrie 2012, iar executorul a infiintat popriri pe toate conturile Primariei, din care deja s-au indisponibilizat anumite sume.

Despagubirile au fost acordate pentru refuzul Primariei Vaslui de a restitui, timp de sase ani, imobilul in care se afla fosta cantina de ajutor social, desi exista inca din 2002 o hotarare definitiva a instantei.

"In cursul zilei de astazi am primit de la executorul judecatoresc instiintarea de proprire pe conturile primariei. Practic, Primaria Vaslui are la dispozitie sase luni de zile in care sa achite acea suma, conform unui ordin emis de un secretar de stat din cadrul Ministerului Finantelor. In baza acestui ordin, institutiile publice pot fi executate doar daca ele dispun de sumele ce trebuie recuperate. De aceea institutiile publice sunt foarte greu de executat", a declarat, luni, pentru corespondentul Mediafax, directorul Administratiei Finantelor Publice Vaslui, Ioan Paval.

La randul sau, primarul municipiului Vaslui, Vasile Paval, sustine ca va achita cele 1,05 milioane lei in termenul prevazut de lege, sperand ca suma ar putea sa se diminueze dupa ce Primaria Vaslui i-a dat in judecata pe proprietarii fostei cantine de ajutor social. Primaria are un proces pe rol la Iasi pentru pretentii care privesc imbunatatirile aduse imobilului.

"Noi nu am fost din start de acord cu plata sumelor pretinse in instanta de fostii proprietari ai cantinei de ajutor social, de aceea i-am actionat pe acestia in instanta si am solicitat ca suma sa fie diminuata, avand in vedere ca s-au facut o serie de imbunatatiri la imobilul fostei cantine de ajutor social. Noi asteptam pronuntarea instantei si speram ca sentinta sa ne fie favorabila, ca apoi sa putem plati si despagubirile, insa cele reale", a precizat primarul minicipiului Vaslui, Vasile Paval.

Potrivit portalului judecatoriei Mures, fostii proprietari care au castigat despagubiri in instanta sunt Bacanu Manuela Simona, Stamate Tarquinus si Casu Irinel Ligia, care au fost reprezentanti in instanta si executie de avocatii Andrei Homeuca si Cristian Bacanu.