Curtea Constitutionala a Germaniei (CCG) si-a dat acordul pentru infiintarea fondului european de salvare, in valoare de 500 miliarde euro, dupa ce a respins ieri toate amendamentele care tinteau blocarea mecanismului.
Investitorii au rasuflat usurati la auzul acestei vesti, intrucat fara Germania, cea mai mare economie din Europa si contribuitorul principal la Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul european de salvare nu ar fi functionat.

Germania sustine cu 27%, adica cu 190 miliarde euro, schema totala de 700 miliarde euro destinata salvarii zonei euro. In aceasta suma sunt incluse cele 500 miliarde euro ale MES, dar si banii care au mai ramas din schema actuala de bailout a Fondului European de Stabilitate Financiara.

“Nimeni nu poate spune cu siguranta ce masuri sunt de fapt cele mai bune pentru Germania si pentru viitorul unei Europe unite in fata crizei actuale. Doar ca o comunitate legitima si democratica, guvernata de statul de drept, Europa va avea un viitor”, a precizat Andreas Vosskuhle, presedintele CCG, citat de The Washington Post.

Acesta a spus ca Germania trebuie sa obtina garantii legale inainte de ratificarea MES, astfel incat provizioanele schemei de ajutor a zonei euro sa nu fie tratate ca o datorie a tarii, aceasta fiind una dintre cele mai importante conditii ridicate de catre Curtea Constitutionala a Germaniei.

Cum au primit investitorii vestea „cea buna” din partea CCG


In primul rand, euro s-a apreciat in fata dolarului cu 0,4%, la peste 1,29 dolari/euro, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni.

Dobanda la titlurile de stat italiene pe 10 ani a ajuns la 5%, fiind cea mai redusa rata din ultimele cinci luni si jumatate. O evolutie asemanatoare au inregistrat si obligatiunile spaniole cu aceeasi scadenta, iar randamentele au coborat la 5,59%.

Decizia Curtii Constitutionale a Germaniei s-a facut simtita si in economia romaneasca.

In prima parte a zilei cursul a urcat pana la un maxim de 4,4935 lei/euro, iar dupa anuntul CCG cotatiile au scazut sub 4,49 lei/euro. Cu toate acestea, BNR a anuntat un curs de schimb de 4,881 lei/euro, cu 0,47 bani mai mare fata de cel precedent.

Comparativ cu dolarul, moneda nationala s-a apreciat puternic, cu 3,03 bani, pana la un nivel de 3,4728 lei/dolar. In schimb, pentru francul elvetian cursul a coborat nesemnificativ, la 3,7115 lei/franc.

Si Bursa de la Bucuresti a resimtit trendul pozitiv generat de hotararea CCG si crescut cu 0,75% ieri, cele mai tranzactionate actiuni fiind Petrom, Fondul Proprietatea, SIF Muntenia si BRD.

Citeste si Ziua Z: soarta EURO se decide astazi. Curtea Constitutionala a Germaniei versus CCR-ul nostru ; Impactul deciziei care isi propune salvarea euro: cat de paguboasa e tiparnita de bani?

foto: wikimedia.org

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri