Guvernul s-ar putea sa nu recupereze toti banii folositi ilegal in POSDRU

Autoritatea de Management va verifica din nou toate cererile de rambursare depuse in cadrul POSDRU si care au fost corectate financiar de CE din cauza neregulilor identificate in derularea proiectelor, Guvernul luand insa in calcul varianta ca nu toti banii sa poata fi recuperati de la beneficiari.

In acest caz, fondurile lipsa vor fi acoperite de la bugetul de stat, noteaza Mediafax.

Guvernul a aprobat, marti, un memorandum intocmit de Ministerul Muncii prin care se propun o serie de masuri privind programul POSDRU.

Masurile fac referire la acceptarea de catre partea romana a unei corectii financiare de 25% pentru cererile de rambursare platite beneficiarilor, dar neincluse in declaratii, pana la remedierea deficientelor privind verificarea cheltuielilor si a unei corectii de 5% pentru cererile de rambursare procesate pe noile proceduri, dar care au fost evaluate pe vechile proceduri.

In acelasi timp este prevazuta reverificarea de catre Autoritatea de Management a tuturor cererilor de rambursare care au constituit obiectul corectiei, in scopul recuperarii sumelor identificate ca fiind afectate de nereguli.

Ultima masura luata in calcul de Guvern este insa elaborarea unui act normativ la nivel de lege in scopul asigurarii fondurilor necesare prin bugetul de stat, in cazul in care, la finalul reverificarilor, se constata diferente intre valoarea corectiei financiare acceptate de Romania pentru POSDRU si nivelul corectiilor individuale care pot fi recuperate de la beneficiari.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, in 10 octombrie, ca platile pe programul POSDRU, aflat in presuspendare din august, ar putea fi reluate de catre Comisia Europeana in decembrie, insa cu conditia schimbarii regulilor de gestionare a banilor europeni. De asemenea, Orban a precizat, luni, ca nivelul corectiilor financiare in procent de 25% propuse de Comisia Europeana pentru proiectele programului POSDRU se ridica la aproximativ 180 de milioane de euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri