Prin metoda SEM, Romania ar putea obtine, in 25 de ani, aproape 1,3 miliarde de euro din turism (in loc de 787,2 mil. euro), 190 milioane de euro din hrana/agricultura (in loc de 174 mil. euro), 177,2 milioane de euro din rezerve de apa (in loc de 176,3 mil. euro) si 74,5 milioane de euro din paduri (in loc de 77,3 mil. euro).

Managamentul actual (BAU) ar putea aduce inca 2,8 milioane de euro la bugetul de stat, insa in 30 de ani nu ar mai exista paduri care sa aduca vreun venit.

Parcul Natural Apuseni, Parcul Natural Muntii Maramuresului, Parcul National Piatra Craiului, Parcul National Retezat si Parcul National Vanatori-Neamt sunt cateva din multele zone care pot ajuta la dezvoltarea economica a Romaniei, prin turism, ape minerale, resurse de apa, agricultura, silvicultura si vanatoare mai mult decat se intampla in prezent.

Citeste si:

Natura ar putea avea un impuls economic mult mai puternic, daca va fi aplicat sistemul de management sustenabil (SEM – Sustainable Ecosystem Management), in locul celui actual, BAU – Business as Usual, care va duce la declinul iremediabil al biodiversitatii biologice si la pierderea unor beneficii importante pentru economia tarii.

Studiul a fost facut in premiera in Romania si face parte dintr-un proiect al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) Romania si Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, in parteneriat cu WWF, si este inclus in campania „Pune pret pe natura!”.

In cadrul proiectului au fost formulate propuneri legislative care au ca scop stoparea declinului biodiversitatii, implementarea unor masuri de gestionarea durabila si imbunatatirea sustenabilitatii financiare a ariilor protejate: (i) acordarea statutului de „politica publica” pentru domeniul administrarii ariilor naturale protejate; (ii) crearea Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate; (iii) introducerea unei linii bugetare distincte pentru Conservarea biodiversitatii si administrarea ariilor naturale protejate in cadrul bugetului central al Ministerului Mediului; (iv) alocarea de resurse financiare pentru finantarea administratiilor de parcuri nationale si naturale.