PIB a inregistrat o crestere de 2,8%, fata de perioada similara a anului trecut, dupa un avans de 2,5% in trimestru al doilea, a anuntat, joi, Departamentul Comertului. Economistii consultati de Bloomberg anticipau o crestere a PIB de 2%. Cheltuelile de consum au urcat cu 1,5%, cel mai lent avans incepand din 2011.

Cresterea stocurilor companiilor ar putea avea impact negativ asupra evolutiei economiei in trimestrul in curs, care a inceput cu o blocare partiala a activitatii statului federal timp de 16 zile.

"Cresterea se mentine, dar nu este atat de grozava. Oprirea activitatii statului va avea un efect temporar asupra cresterii din acest trimestru", a declarat Jonathan Basile, economist la Credit Suisse.

Citeste si:

Datele privind economia trebuiau anuntate la sfarsitul lunii octombrie, dar momentul publicarii raportului a fost amanat, din cauza blocajului din activitatea guvernului federal.

Cresterea cheltuielilor de consum, care reprezinta circa 70% din economia americana, a incetinit la 1,5% in trimestrul al treilea, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dupa un avans de 1,8% in trimestrul al doilea. Analistii consultati de Bloomberg se asteptau la o crestere de 1,6%.