Finantele imprumuta inca 45 mil. lei printr-o licitatie suplimentara

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat vineri 45 de milioane de lei prin redeschiderea unei emisiuni de obligatiuni cu maturitatea in august 2016, in cadrul unei licitatii suplimentare, destinata ofertelor necompetitive, scrie Mediafax.

Trezoreria a primit oferte in valoare de 56,3 milioane de lei, usor peste suma vizata, de 45 de milioane de lei. Randamentul mediu s-a situat, conform regulilor pentru licitatiile suplimentare, la nivelul de 2,61%, obtinut de stat joi.

Ministerul Finantelor a imprumutat joi 300 de milioane de lei printr-o emisiune de obligatiuni cu scadenta in august 2016, la un cost mai ridicat decat in iulie, cand statul a atras ultima data fonduri prin acest instrument, dar mai redus fata de luna iunie. Trezoreria a primit oferte de 807,4 milioane de lei, dar a imprumutat doar suma planificata, de 300 de milioane de lei.

Randamentul mediu pe an a crescut joi la 2,61%, de la 2,32% la mijlocul lunii iulie, dar se afla in declin fata de 2,9% la mijlocul lunii iunie. O evolutie similara a fost inregistrata si la licitatia precedenta, de luni, cand randamentul mediu a crescut fata de iulie dar a ramas aproape neschimbat fata de iunie.

Emisiunea a fost deschisa in iunie 2013, iar statul a imprumutat pana in prezent prin aceste obligatiuni 6,59 miliarde de lei. Ministerul Finantelor a revizuit programul de imprumuturi pentru luna august, prin reducerea sumei vizate prin emisiuni de obligatiuni si certificate de trezorerie de la 2,9 miliarde de lei la 2 miliarde de lei, la care se poate adauga prin licitatii suplimentare suma de 210 milioane de lei, fata de 345 milioane de lei anterior.

Citeste si:
Deficitul bugetar a ajuns la 4,17% din PIB, în primul semestru din...
Ministerul Finanțelor:...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

Statul a imprumutat deja in august 600 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu maturitatea la 12 luni si 250 de milioane de euro prin obligatiuni, precum si 690 de milioane de lei prin vanzarea de obligatiuni.

La inceputul lunii august, Ministerul Finantelor a respins, pentru prima data incepand din luna februarie, toate ofertele primite de la banci in cadrul unei emisiuni de obligatiuni in valoare de 600 de milioane de lei, intrucat a considerat ca randamentele cerute de cumparatori au fost prea ridicate.

De la inceputul anului, Ministerul Finantelor a imprumutat din piata interna 27,028 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.

Citeste si:
Cirque du Soleil, în faliment din cauza noului coronavirus
Cirque du Soleil, în faliment...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri