CNU este singurul producator de pulbere de uraniu de pe teritoriul Uniunii Europene pentru fabricarea combustibilului nuclear folosit in reactoarele CANDU.

Compania a pierdut insa, la sfarsitul anului trecut, contractual cu cel mai mare client al sau, Nuclearelectrica, astfel ca in prezent are dificultati in a-si asigura veniturile necesare continuarii activitatii de producere a pulberii de uraniu.

CNU are si o mina de uraniu, in satul Crucea, judetul Suceava, dar activitatea acestei exploatari va fi oprita “temporar si partial”pentru o perioada de cel mult noua luni, iar operatiunile neviabile vor fi “sistate total”, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborate de MInisterul Energiei.

Restructurarea acestei companii va presupune si renuntarea la o parte din personalul angajat. De asemenea, statul nu renunta la idea deschiderii exploatarii de la Tulghies-Grinties.

Citeste si:

CNU nu a mai primit subventii din 2011 si are in fata diminuarea rezervelor singurei sale mine de uraniu. Desi se vorbeste de cativa ani de deschiderea unei noi mine de uraniu, in judetul Neamt, aceasta initiativa este in prezent “blocata”, potrivit Ministerului Energiei.

Ministerul spune ca restructurarea CNU este necesara, intrucat aceasta companie are un rol “esential” in industria nucleara romaneasca, in care mai activeaza producatorul de apa grea Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) si producatorul de electricitate Nuclearelectrica.

CEH a intrat in insolventa la sfarsitul anului trecut, avand datorii de 1,2 miliarde lei si conturile poprite. Producatorul de energie are peste 6.000 de angajati, dar va trebui sa disponibilizaeze o parte din ei.

Tabelul de creante la CEH va fi definitivat in 8 aprilie, iar in termen de 30 de zile de la acest moment va trebui depus planul de reorganizare.
Potrivit Ministerului Energiei, CEH nu are perspective imediate de a reveni la productia anterioara momentului intrarii in insolventa. Numai la nivelul lunii martie piederile CEH se cifrau la 20 milioane de lei.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro