Dragos Doros, ANAF: Romania trebuie sa investeasca pentru a ajunge la 8 milioane de salariati, ca acum 20 de ani

Romania are taxe mici in comparatie cu UE, astfel ca o reducere semnificativa a decalajului fata de media europeana la venituri colectate, calculate ca pondere in PIB, ar fi mai dificila decat se vehiculeaza, potrivit presedintelui ANAF, Dragos Doros. Acesta considera insa ca Romania ar trebui sa se concentreze pe cresterea numarului de salariati, pentru a consolida incasarile din contributii sociale, unde Romania practica o fiscalitate ridicata.

O solutie inaintata de seful ANAF este ca Romania sa investeasca mai mult pentru cresterea numarului de salariati. Contributiile sociale platite pentru angajati sunt mai ridicate in Romania fata de media UE, insa sumele obtinute de stat nu se vad proportional in veniturile la buget, intrucat sunt influentate de faptul ca numarul angajatilor este prea mic.

"Chiar daca rata contributiilor pentru asigurarile sociale este ridicata, ea se aplica la o baza mica. (…) Sunt prea putini platitori de contributii sociale. Ar trebui sa ne concentram poate pe investitii, sa avem din nou 8 milioane de platitori de impozit pe salariu, cum era acum 20 de ani in Romania", a spus Doros.

In total, la inceputul anului, erau inregistrate peste sase milioane de contracte de munca in Romania, un angajat avand posibilitatea de a lucra cu mai multe contracte de munca in acelasi timp.

PwC: Imbunatatirea semnificativa a colectarii poate aduce miliarde de euro la buget

Banii stransi la buget in Romania reprezinta aproximativ 32% din PIB, fata de o medie UE de aproximativ 42% din PIB.

Citeste si:
Cu cât au crescut acțiunile Zoom în vreme de pandemie
Cu cât au crescut acțiunile...

Romania, cu un PIB de aproximativ 160-170 de miliarde de euro, incearca de 15 ani sa depaseasca nivelul de 32-33% al ponderii veniturilor in PIB, pentru a recupera din decalajul fata de media UE, a declarat seful PwC.

"O crestere cu 3-5 puncte procentuale, cat s-ar astepta sa se produca in urma finalizarii proiectului de modernizare derulat de ANAF cu Banca Mondiala ar aduce Romaniei intre 5 si 8 miliarde de euro", a spus Ionut Simion.

Suma obtinuta astfel ar putea fi utilizata pentru a asigura investitiile in sectoare precum aparare, educatie, cercetare-dezvoltare si infrastructura.

Rata totala de impozitare in Romania, la nivelul anului 2014 a fost in Romania de 44,9%, potrivit unui raport al Bancii Mondiale. Reducerile ulterioare de taxe, cele mai importante fiind cele ale TVA, ar urma sa coboare rata de impozitare in Romania la 38-39%.

Citeste si:
ANAF: În primul semestru al acestui an e clar că vor fi...
Călugăreanu (ANAF): În primul...

Trebuie imbunatatita colectarea TVA

"Presedintele ANAF are dreptate cand spune ca impozitele si taxele din Romania sunt mai mici. Asa este, cota unica de impozit este mai mica decat cota de impozit din alte state. Insa Romania are o cota foarte mare de contributii de asigurari sociale si de sanatate. Este peste media Uniunii Europene", a afirmat seful PwC Romania.

In acest context ar fi utila o discutie pentru cresterea gradului de colectare pe segmentul asigurarilor sociale si de sanatate, a adugat acesta.

Seful PwC a afirmat este importanta imbunatatirea colectarii TVA, intrucat la nivel global se constata un trend de crestere a ponderii veniturilor din impozite indirecte in detrimentul celor din impozite directe.

In primele cinci luni incasarile din TVA au reprezentat 27% din veniturile la bugetul statului, iar accizele 13%. Impozitele indirecte au adus astfel 40% din total. Pe de alta parte, impozitul pe profit a generat 9%, a declarat Ionut Simion.

Citeste si:
ANAF anunță o nouă opțiune în SPV: plata în numele altei persoane
ANAF anunță o nouă opțiune în...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri