Romania a inregistrat anul trecut cel mai mare nivel al diferentei dintre suma de TVA care ar trebui colectata si suma colectata efectiv( deficit de TVA) din Europa de Est si Centrala (ECE), de 39,6%. Acest lucru inseamna o paguba anuala de 8,3 miliarde euro la buget, respectiv de 5,2% din Produsul Intern Brut, a declarat joi liderul echipei de Impozite si Taxe Indirecte in cadrul PwC Europa Centrala si de Est, Daniel Anghel.

In 2013, deficitul de TVA in Romania era la nivelul de 41,1%, urcand la 44,4% in 2014, iar anul usor s-a redus usor la 39,6%. La nivelul bugetelor celor cinci state din ECE, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia, TVA necolectata a generat o pierdere de peste 28 de miliarde de euro anul trecut, conform News.ro


Cel mai redus nivel al deficitului de TVA este inregistrat in Cehia, de 19,6%, urmata de Ungaria (20,5%), Slovacia (28,3%) si Polonia (29,2%) , Romania situandu-se pe ultimul loc.

„In ultimii ani, tarile din ECE au introdus programe de reforma si modernizare a administratiilor financiare. Astfel de programe au oferit deja rezultate spectaculoase in Slovacia, unde deficitul de TVA a fost redus de la 33,9% la 28,3% intr-un singur an”, a afirmat Anghel intr-o conferinta pe tema evaziunii fiscale privind TVA.

El subliniaza ca acest rezultat a fost obtinut ca urmare a introducerii unui set de masuri precum programe software de analiza a tranzactiilor in timp real, coreland intrarile si iesirile de TVA pe baza codului de identificare de platitor de TVA, crearea unui comitet Tax Cobra pentru a investiga cazurile majore de frauda fiscala, in cooperare cu politia si procuratura si crearea unor instante fiscale specializate.

Astfel, autoritatile din state precum Polonia si Romania, unde este inregistrat un decalaj mai mare la colectarea de TVA, autoritatile trebuie sa reanalizeze impactul masurilor introduse, inclusiv controalele suplimentare la inregistrarea in scopuri de TVA.

Formularul 088, impovarator pentru contribuabilii onesti

In acest sens, Anghel s-a referit la formularul 088 de inregistrare in scopuri de TVA, care se dovedeste a fi impovarator pentru contribuabilii onesti, dar nu pare sa genereze rezultatele scontate in privinta reducerii fraudei de TVA si a cresterii gradului de colectare.

“In fiecare zi companiile se confrunta cu fenomenul competitiei fiscale neloiale, cu costuri ascunse de TVA si, in unele cazuri, chiar cu confiscarea unor active si prejudicii de imagine”, mai spune reprezentantul PwC.

El a indicat un studiu publicat recent de Comisia Europeana, potrivit caruia pe masura ce formulare de TVA folosite sunt mai elaborate, cu atat deficitul de TVA este mai mare.

Statele Membre si-au conceput formularele de TVA doar in scopul controlului intern, pentru ratiuni organizationale si de risc management propriu, mai atrage atentia Anghel. El considera ca cea mai buna modalitate de a contracara evaziunea fiscala in zona de TVA ar fi ca autoritatile fiscale si mediul de afaceri sa dezvolte la nivel european o strategie de constientizare in randul tuturor partilor implicate, atat publice, cat si private, a amenintarilor pe care le presupune frauda de TVA.

Totodata, este necesar un schimb de informatii mai intens, de colaborare operationala si de folosirea tehnologiei IT pentru a reduce costul colectarii fiscale.

“Tinand cont de faptul ca deficitul de TVA afecteaza toate statele din ECE, este foarte important pentru tarile din regiune sa abordeze subiectul combaterii fraudei de TVA de o maniera comuna, coerenta si coordonata”, a conchis Anghel.

Presedintele ANAF, Dragos Doros, spera ca institutia pe care o conduce sa raporteze intr-un termen mediu rezultate mai bune pe colectarea de TVA.

Sursa foto: Andrey Popov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri