Pensionarii consuma lunar, in medie pe persoana, cea mai mare cantitate de alimente (36,172 kilograme), urmati de agricultori (32,887 kg) si de salariati (32,611 kilograme).

Paine si produse de franzelarie (8,121 kilograme pe luna), legume si conserve din legume (6,891 kilograme), fructe (4,089 kilograme), carne proaspata (3,325 kilograme) si cartofi (3,255 kilograme). Acestea au fost cele mai consumate alimente lunar, in medie, in primele trei luni din acest an, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Pe urmatoarele locuri se situeaza branzeturile si smantana (1,392 kilograme); preparatele din carne (1,245 kilograme); grasimile (1,203 kilograme); uleiul de porumb, floarea soarelui, soia (0,851 kilograme); malaiul (0,807 kilograme); faina (0,776 kilograme); zaharul (0,699 kilograme); dulceata, gemul, compotul, jeleurile (0,507 kilograme); orezul (0,429 kilograme); ciocolata, bomboanele, rahatul si alte produse zaharoase (0,198 kilograme).

Totodata, romanii au consumat, in medie, in fiecare dintre primele trei luni ale acestui an, aproape 13 oua si au baut 5,75 litri de lapte. Si pentru ca a venit vorba de bauturi, consumul lunar mediu pe persoana a fost de 2,388 litri de baturi alcoolice si de 5,347 litri de apa minerala si alte bauturi nealcoolice, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Din perspectiva consumului in functie de categoriile sociale, cu exceptia patronilor si lucratorilor pe cont propriu in activitati neagricole (datele nu sunt inca disponibile in cazul acestor categorii), painea este pe primul loc (pensionarii sunt pe primul loc la consumul de paine – 8,372 kilograme, urmati de agricultori – 8,035 kilograme, salariat – 7,88 kilograme si someri – 7,532 kilograme), urmata de legume (pensionarii conduc topul consumatorilor de legume – 7,6 kg si sunt urmati de salariati, cu 6,6 kg; agricultori – 6,4 kg si someri, cu 5,35 kg).

Citeste si:
Care sunt cele mai consumate produse alimentare
Painea, legumele si fructele,...

Pensionarii si salariatii prefera fructele dupa paine si legume (4,23 kg, respectiv 4,25 kg pe luna), in timp ce cartofii sunt pe locul al treilea in topul alimentelor consumate de agricultori si someri (3,62 kg, respectiv 3,28 kg lunar). Carnea proaspata este pe locul al patrulea in preferintele salariatilor, pensionarilor si somerilor (consum mediu lunar de 3,29 kg; 3,55 kg, respectiv 2,75 kilograme), in timp ce fructele ocupa aceasta pozitie in topul preferintelor agricultorilor, cu un consum de putin peste trei kilograme. Pe ultimul in topul celor mai consumate cinci alimente in functie de categoriile sociale se afla, la agricultori, carnea proaspata (2,996 kilograme pe luna); la someri - fructele (2,72 kg), iar la pensionari si salariati - cartofii (3,5 kg, respectiv 2,99 kg in fiecare luna, in medie, pe persoana).

Sursa foto: Dreamstime.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »




Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Painea si legumele, alimentele preferate ale romanilor