Criza fortei de munca in Germania ii obliga pe cei de la putere sa gaseasca rapid solutii eficiente, in situatia in care cei mai multi antreprenori din tara se confrunta cu aceeasi problema: multa munca si prea putini muncitori calificati, scrie Financial Times. Drept raspuns, guvernul lucreaza la o lege prin care spera sa atraga cat mai multa forta de munca din afara, fie din UE sau din tarile non-UE.

Oamenii de afaceri si economistii germani trag un semnal de alarma si spun ca lipsa muncitorilor calificati este atat de raspandita, incat aduce prejudicii serioase in economia Germaniei.

Drept urmare, guvernul condus de Angela Merkel lucreaza la o noua lege a imigratiei care vizeaza atragerea de muncitori calificati catre Germania, iar oficialii guvernamentali spera sa puna aceasta lege in vigoare pana la finalul acestui an.

Noua lege ar trebui sa aduca atat beneficii salariale cat si beneficii sociale atat pentru muncitorii din UE cat si cei din zone non-UE care vor sa se angajeze in economia germana. Asta inseamna ca nemtii ”vaneaza” si Romania, o tara care deja are un deficit serios de forta de munca.

Potrivit unui document guvernamental care motiveaza legea propusa spre modificare, "lipsa muncii calificate reprezinta un risc semnificativ pentru economia Germaniei".

Documentul precizeaza ca forta de munca din Germania si Uniunea Europeana nu este suficienta pentru a raspunde tuturor cererilor. "Prin urmare, trebuie sa avem mai mult succes atunci cand vine vorba de atragerea de angajati calificati din tari terte", concluzioneaza raportul.

In ce domenii se cauta forta de munca

Intreprinderile mici si cele mestesugaresti traditionale sunt printre cele mai afectate de deficitul muncitorilor calificati, insa in aceasta categorie intra si spitalele si industria de ingrijire. Situatia este deosebit de grava in sud, unde se afla industria grea din Germania.

Potrivit datelor oficiale, in intreaga economie exista mai mult de 1,2 milioane de posturi vacante.

Sursa foto: Shutterstock / canadastock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri