OPINIE Iorgulescu, ABSL: Importanta educatiei si impactul ei in cresterea economica

Educatia copiilor mei reprezinta una dintre cele mai mari provocari. Cum sa ii indrum, astfel incat ceea ce invata acum sa fie valabil si cand vor termina facultatea? Catalin Iorgulescu, viceo-presedinte al ABSL (Asociatia Business Services Leaders in Romania) isi pune frecvent aceasta intrebare.

Asociatia Business Service Leaders in Romania este cea mai importanta organizatie care reprezinta sectorul de business services, adunand in componenta sa cele mai importante companii din piata care isi desfasoara activitatea in domenii precum Shared Services Center (SSC), Business Process Outsourcing (BPO), Information Technology Outsourcing (ITO), Research and Development (R&D).

De multe ori, ca parinti, dam vina pe sistemul educational care nu ne pregateste copiii suficient pentru anii care vor urma. Adevarul este, ca intotdeauna, la mijloc. Evoluam cu o viteza ametitoare, asa ca, de multe ori, informatiile nou introduse in manualele scolare isi pierd actualitatea intr-un timp scurt. Ma refer aici, in special, la stiintele de frontiera si la tot ce tine de evolutia fulminanta a mediului de afaceri in care ne desfasuram activitatea.

Cred ca si acasa, dar si la scoala, ar trebui sa ii invatam pe copii un set de abilitati general valabile, care sa ii ghideze ca o busola pe parcursul scolii si al vietii profesionale.

Din acest motiv sustin Programul Duke of Edinburgh’s International Award, dedicat persoanelor cu varste cuprinse intre 14-24 de ani. Programul, infiintat cu peste 60 de ani in urma, isi propune sa ii invete pe tineri insusirea unui set de valori transcendentale, cu care acestia sa se descurce intr-o lume in continua schimbare. Plecand si de la ideile acestui program, i-am invatat pe cei trei copii ai nostri ca bunul simt si ideea de a fi cinstit cu tine insuti sunt esentiale in viata de zi cu zi. Socotesc ca este foarte important si un anumit simt al echilibrului, care sa ii ajute sa inteleaga punctul de vedere al celorlalti si sa caute solutii echitabile (pentru toata lumea), pe termen lung.

Citeste si:
Industria cu 131.000 angajați care înregistrează creștere și pe...
Industria din Romania cu...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

Revenind la scara macro, industria de Business Services din Romania nu exista pe vremea cand majoritatea top managementului de acum era in facultate, insa reguli ca acestea ne-au ajutat sa transformam industria in ceea ce este acum.

O data cu venirea toamnei, activitatea de recrutare a companiilor din industria noastra se intensifica. Stand de vorba cu o serie de lideri de HR, sau uitandu-ma la compania in care lucrez, am vazut ca abilitatile personale precum creativitatea, adaptabilitatea, usurinta in operarea echipamentelor, responsabilitatea, dorinta de progres sunt in prezent cele mai apreciate la angajare. Deseori sunt intrebat ce facultate trebuie sa urmezi ca sa lucrezi in industria de Business Services. Raspunsul este simplu: cam orice facultate, atata vreme cat candidatul are dorinta de a evolua, cunostinte avansate de limba engleza si de operare pe calculator. In plus, orice alta limba straina reprezinta un avantaj.

Conform estimarilor ABSL, cea mai importanta organizatie care reprezinta sectorul de servicii de business si reuneste cele mai importante companii din industrie, sectorul ofera locuri de munca pentru un numar de circa 125.000 de angajati, reprezentand aproximativ 1,5% din populatia activa a Romaniei. Se estimeaza ca in urmatorii 5 ani, industria de Business Services poate atinge 200.000 de persoane angajate in Romania.

Principalul factor in dezvoltarea industriei noastre, la ora actuala, este forta de munca pregatita corespunzator, intr-un numar suficient de mare la un cost competitiv in comparatie cu tarile din Centrul si Estul Europei.

Citeste si:
Iorgulescu, ABSL: Creșterea productivității trebuie susținută prin...
Creșterea productivității în...

Un studiu efectuat de OECD in decursul a 40 de ani demonstreaza cum cresterea procentuala a PIB-ului pe cap de locuitor este in corelatie statistica directa cu performanta sistemului educational - masurata la nivelul intregii populatii. Este important acest aspect, intrucat evolutia PIB-ului nu se afla in corelatie cu elita (olimpicii care ne fac cinste si de care suntem cu totii mandri, dar care ajung la universitati marcante din alte state si raman ulterior acolo), ci cu media nationala masurata in toate zonele tarii – de care trebuie sa avem grija deopotriva, daca vrem sa prosperam ca natie, intre granitele acestei tari.

In cazul industriei noastre, Guvernul ne-ar putea ajuta prin sprijinirea initiativelor pentru pregatirea adecvata a fortei de munca, in conformitate cu cerintele acestui sector. Imbunatatirea unui sistem de invatamant necesita timp indelungat, iar aceasta ar trebui sa fie o prioritate pentru orice guvern. Initiativele private de sustinere a educatiei nu pot obtine rezultate la scara larga in lipsa unui parteneriat cu autoritatile, pe care noi il sustinem.

In centrele universitare mari, companiile din industrie au realizat parteneriate cu universitatile de stat, prin intermediul carora studentii participa la cursuri extracuriculare de imbunatatire a abilitatilor personale (soft skills) sau la programe de internship.

La nivel de organizatie, ABSL Romania si Academia de Studii Economice din Bucuresti au lansat in anul 2016 Programul de Masterat Business Services, organizat in cadrul Facultatii de Contabilitate si Informatica de Gestiune, acesta fiind disponibil in fiecare an pentru 50 de studenti.

Citeste si:
Guvernul a dat liber la școli experimentale: noi modele curriculare
Guvernul a dat liber la școli...

In cei doi ani de program, studentii participa la cursuri precum Managementul proceselor financiar-contabile, Managementul proceselor IT, Imbunatatirea proceselor de afaceri (ex. Lean Six Sigma), Analiza financiara, Analiza cerintelor de afaceri, Sisteme ERP (ex. SAP), Project Management sau studiul intensiv al unei limbi straine (ex. germana). Cursurile sunt predate de profesori de la ASE Bucuresti, dar contin foarte multa practica si workshop-uri sustinute de specialistii interni ai companiilor membre ABSL.

98% din absolventii promotiei din acest an s-au angajat inca din timpul programului, ceea ce reprezinta un succes enorm! Ne propunem sa obtinem rezultate similare si cu noua serie de studenti, ce va incepe programul in mai putin de o luna.

Pentru ABSL, acest proiect este o activitate de CSR sustinuta din fondurile interne (prin acordarea de burse) si din resursele umane si de timp ale organizatiei. Companiile membre si Asociatia noastra fac tot posibilul sa pregateasca sau sa imbunatateasca educatia pentru cerintele actuale ale mediului de afaceri.

Parteneriatul cu ASE reprezinta un proiect pilot, ale carui realizari pot si usor replicate la scara nationala, acest lucru fiind posibil doar cu sustinerea statului pe care ASBL o promoveaza si o doreste. Sistemul educational romanesc trebuie si poate sa dezvolte forta de munca necesara economiei actuale, de aceea sprijinul statului pentru initiative precum programul de master dezvoltat cu ASE Bucuresti este esential.

Un studiu efectuat de Cushman and Wakefield arata ca Romania este acum plasata pe locul I in categoria pietelor mature de business services / outsourcing: cu peste 265 de companii, o forta de munca motivata, bine pregatita, foarte buna vorbitoare de limbi straine, competitiva la nivel de costuri si cultural apropiata de valorile europene. Acestea sunt argumente pentru care statul roman ar putea decide sa sustina activ dezvoltarea industriei noastre, la fel ca Polonia sau chiar Bulgaria, care prin implicarea statului au devenit mai atractive pentru investitori in ultima vreme.

Pentru ca noul an universitar incepe in curand, le uram mult succes noilor studenti si speram ca in 2020 sa anuntam un nou program de studii post universitare!


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri