Romania va cere acordul Comisiei Europene de a transfera o cantitate de 400.000 de tone de lapte de la cota alocata pentru vanzari directe la cota pentru livrari la fabrica, masura fiind motivata de numarul mare de producatori care doresc sa livreze lapte la fabrica, a declarat, Lucian Elisei.
"Potrivit negocierilor cu Uniunea Europeana, Romania are dreptul sa realizeze trei milioane de tone de lapte, din care doua milioane de tone reprezinta vanzari directe iar un milion de tone de lapte sunt pentru livrari la fabrica. Deoarece producatorii au solicitat o cota mai mare decat cea alocata livrarilor la fabrica, vom cere Comisiei Europene dreptul de a transfera aproximativ 400.000 de tone de lapte catre livrari la fabrica", a explicat citat de NewsIn, directorul de Departamentului de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL), Lucian Elisei.

Acesta a precizat ca, potrivit tratatului de aderare, Romania trebuie sa obtina aprobarea CE pentru orice transfer pe care intentioneaza sa-l realizeze in ceea ce priveste cota de lapte. "Saptamana viitoare vom adresa CE solicitarea noastra de a suplimenta cota pentru livrari la fabrica. In primul rand solicitarile au depasit deja cota si ne asteptam ca o parte dintre producatori sa se razgandeasca si sa solicite cota pentru livrare, nu pentru vanzare directa. Oricum, pana la 1 martie 2007 trebuie sa dam deciziile de alocare de cota celor care doresc sa livreze la fabrica, iar pana la 15 martie trebuie sa primeasca aceste decizii si cei care vor vinde direct", a spus Elisei.

Conform datelor furnizate de DACL, pentru NewsIn, un numar de 861.067 de producatori au solicitat cota pentru vanzarea directa a unei cantitati de peste doua milioane de tone de lapte. De asemenea, un numar de 243.791 de producatori au solicitat cota pentru livrarea la fabrica a unei cantitati de peste un milion de tone de lapte. La DACL au mai fost depuse 1.340 de cereri pentru extinderea activitatii si 632 de cereri pentru noi investitii pe piata laptelui.

Cotele individuale de lapte sunt acordate producatorilor proportional cu cantitatea de lapte pe care acestia declara ca o produc si pot dovedi acest lucru. Cei care nu au solicitat cota pana la data de 31 octombrie 2006, nu mai au voie sa comercializeze lapte dupa 1 ianuarie 2007.

In varianta in care Romania depaseste cota de lapte alocata, ca orice stat membru al Uniunii Europene, va fi penalizata si va plati o taxa de 278,3 euro pentru fiecare tona de lapte realizata peste cota. In egala masura, in cazul in care cantitatea de lapte produsa este mai mica decat cota, practic Romaniei i se va diminua cota de lapte pentru urmatorii ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri