Perioadele de lockdown vor avea efectele dorite, creșterea numărului de cazuri COVID-19 la nivel global va înceta chiar înainte de Crăciun, guvernele nu vor mai închide sectoare întregi ale economiei, în vreme ce primele doze de vaccin vor fi distribuite către populație chiar din prima jumătate a anului viitor – așa arată cel mai optimist scenariu cu privire la pandemie trasat de Carsten Brzeski, Global Head of Macro în cadrul ING Bank. Vreți să vedeți cum arată și versiunea ”întunecată” a acestul film?

Strict referitor la economia românească, economiștii ING anticipează o scădere a PIB de 5,5% în 2020, urmată de creșteri economice de 4,1% și 4% în 2020 și, respectiv, în 2021. Inflația anticipată pentru acest an este de 3,6%, urmată de procente de 2,8%, respectiv 2,5% în următorii doi ani.

Dacă orice vaccin va fi lansat la scară largă în prima jumătate din 2021, avem speranța că majoritatea economiilor vor reveni la normalitate.

Carsten Brzeski, Global Head of Macro ING Bank

În ceea ce privește evoluția leului, ING are o țintă de 4,87 lei/euro pentru finalul acestui an, urmată de o depreciere constantă dar modestă în 2021, până la 4,92 lei/euro. BNR anunțase marți un curs oficial de 4,873 lei pentru un euro.

Evoluție PIB 2020 Evoluție PIB 2021 Evoluție PIB 2022
România -5,5% +4,1% +4%
Bulgaria -4,5% +3% +4,1%
Ungaria -5,8% +3,6 +4,8%

Toate cifrele din tabel reprezintă estimări ING Bank

Citiți și România a avut o creştere economică de 5,6% în trimestrul trei din 2020

”Privind la viitor, putem în sfârșit să vedem și semnale pozitive. Progrese cu privire la vaccinurile împotriva COVID-19 sunt anunțate aproape în fiecare săptămână. Dacă orice vaccin va fi lansat la scară largă în prima jumătate din 2021, avem speranța că majoritatea economiilor vor reveni la normalitate. Totuși, pentru multe țări europene și probabil și pentru SUA, lucrurile mai întâi se vor înrăutăți înainte de a înregistra o evoluție cu adevărat pozitivă”, spune Carsten Brzeski, într-o notă adresată investitorilor.

Potrivit acestuia, guvernele vor impune în lunile de iarna perioade severe de lockdown, răbdarea populației urmând să fie din nou testată. De asemenea, băncile centrale și guvernele vor fi nevoite să ofere susținere monetară populației și mediului de afaceri în această perioadă.

Dincolo de un an 2020 nebun, analiștii ING Bank au trasat o serie de scenarii care anticipeaza într-un mod mai mult sau mai puțin optimist evoluția pandemiei, a restricțiilor impuse de guverne, dar și a progreselor în materie de vaccinuri anti-COVID.

Cele trei scenarii pentru EUROPA

Scenariul A (cel mai pozitiv): Perioadele de lockdown vor avea efectele dorite. Numărul de noi cazuri COVID-19 scade. Sectoarele economice închise se redeschid după doar o scurtă perioadă de lockdown. Capacitățile de testare rapidă cresc iar o creștere controlabilă a velului de îmbolnăviri permite o mai bună urmărire a urmăririi contactelor în rândul populației până la momentul lansării unui vaccin.

Scenariul B (pe care analiștii ING îl cred cel mai probabil): Restricții dure până la Crăciun. Restaurantele și o parte din HoReCa se redeschide, însă regulile privind distanțarea socială vor fi mai stricte decât anterior. Un vaccin va începe să fie distribuit în primul semestru din 2021.

Scenariul C (cel mai negativ): Perioadele de lockdown rămân în vigoare și în anul 2021 sau devin mai stricte (acolo unde nu erau foarte dure). Încetinirea creșterii numărului de noi cazuri întârzie până în aprilie-mai 2021. Regulile foarte stricte privind distanțarea socială împiedică o adevărată revenire a turismului și HoReCa până în primăvară.

Citiți și Explozia de cazuri COVID în Europa îi pune pe gânduri pe economiști

Cele trei scenarii privind lansarea unui vaccin anti-COVID

Scenariul I (cel mai optimist): Mai multe vaccinuri vor fi disponibile. Lansarea la scară largă începe în 2021. Primele aprobări ale vaccinurilor au loc la finalul anului 2020. Măsurile de distanțare socială sunt complet eliminate începând cu al doilea semestru din 2021.

Scenariul II: Câteva vaccinuri sunt viabile. Lansare la scară largă diferențiată, în funcție de țară. Țările mai bine poziționate în lista de așteptare primesc mai repede vaccinul și renunță mai rapid la măsurile de distanțare socială.

Scenariul III: Faza a 3-a (ultima fază) a testării vaccinurilor este dezamăgitoare. Un nou potențial vaccin eficient apare abia la finalul anului 2021. Perioadele intermitente de lockdown și distanțare socială continuă în până în 2022 sau chiar mai târziu.

În funcție de care dintre scenariile de mai sus se vor adeveri, ING anticipează o creștere economică ce poate varia în 2021 între 6,1% și -0,5% în zona euro.

Toate țările din ECE vor înregistra o creștere economică negativă și activitate redusă în T1 2021.

În Europa Centrală și de Est (ECE), regiune care include și România, analiștii ING se așteaptă la o puternică revenire economică în trimestrul al doilea din 2021, după o iarnă dificilă, dominată de restricții.

”O a doua perioadă de recesiune este acum evidentă în regiune, pe măsură ce valul al doilea al pandemiei și restricțiile impuse în Europa vor lovi atât cererea internă cât și exporturile. Toate țările din ECE vor înregistra o creștere economică negativă (de la trimestru la trimestru) și activitate redusă în T1 2021. Revenirea este așteptată să aibă loc în al doilea trimestru din 2021, perspectivele unui vaccin reducând șansele unei evoluții economice negative în S2 2021. În plus, noile fonduri UE vor reprezenta o ”plasă de aterizare” pentru creșterea economică din regiune, chiar dacă efectele acestor fonduri se vor vedea abia începând cu 2022”, concluzionează analiștii ING.

România a consemnat o scădere economică de 6% în trimestrul 4 din 2020, raportat la perioada similară din 2019, însă faţă de trimestrul anterior a înregistrat o creştere de 5,6%, potrivit datelor semnal ale Institutului Naţional de Statistică, publicate săptămâna trecută.

Retail jobs Sursa foto: Shutterstock
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri