După o revenire solidă a economiilor în ultimele trei luni, incertitudinea începe să se facă simțită în rândul economiștilor pe măsură ce mai tot mai multe țări europene, inclusiv România, raportează noi recorduri de îmbolnăviri cu virusul COVID-19.

”Temerile tot mai mari cu privire la revenirea economică în fața creșterii infecțiilor COVID-19 din anumite țări duc la incertitudine și la creșterea volatilității în piețele financiare”, spune Frtiz Mostbock, head of research în cadrul Erste Group, grupul austriac care controlează BCR.

Citiți și Coronavirus | 8 octombrie: Un nou record absolut de cazuri noi

Acesta anticipează o mișcare ”laterală” (evoluție fără creșteri sau scăderi puternice față de cotațiile actuale) atât în cazul burselor cât și în cazul activelor sigure, precum titlurile de stat, în utlimul trimestru din 2020.

Toate estimările analiștilor Erste pleacă de la ideea de bază potrivit căreia pandemia va fi menținută sub control, fără a fi nevoie să asistăm la închideri generalizate ale economiilor europene, așa cum s-a întâmplat în martie – mai 2020.

Țara Estimare creștere PIB 2020 Estimare creștere PIB 2021 Estimare șomaj 2020
România -4,7% +3,9% 5,9%
Ungaria -5,8% +4,7% 4,6%
Polonia -3,2% +3,9% 6,3%
Cehia -6,8% +4,8% 2,8%
Germania -6% +4,6% 3,9%
Italia -9,8% +5,4% 12,7%
Spania -12,8% +6,3% 20,8%

Toate estimările din tabele aparțin Erste Group

”În principiu, după căderea masivă a economiilor din trimestrul al doilea, datele economice pentru T3 arată semnificativ mai bine. Cursa de recuperare ar urma să continue în T4, însă ritmul va fi mult mai redus decât se anticipa. În zona euro ne așteptăm la o scădere economică de 7,6%, iar în SUA la o scădere economică de 4,3%”, spune Frtiz Mostbock.

Valute – Leul se depreciază, dar nu depășește pragul de 5 lei/euro în acest an

Analiștii Erste/BCR anticipează că nivelul cursului de schimb leu/euro va ajunge anul acesta la 4,9 lei/euro. Deprecierea ar urma să continue și în 2021, în trimestrul al treilea cursul urmând să atingă nivelul de 4,95 lei/euro. BNR a anunțat pe 7 octombrie un curs de schimb oficial de 4,8729 lei/euro.

Citiți și Analiștii CFA anticipează deprecierea leului în următorul an

Estimările sunt mult mai dificile în cazul euro și al dolarului american, cele două valute majore urmând să fie puternic influențate de desfășurarea alegerilor din SUA, dar și de evoluția pandemiei la nivel internațional.

Valuta Estimare T4 2020 Estimare T1 2021 Estimare T2 2021
EUR/USD 1,18 1,18 1,20
Franc elvețian (CHF) 1,09 1,10 1,12
RON/EUR 4,90 4,92 4,94

”În momentul de față, piețele valutare așteaptă să vadă cum vor evolua riscurile politice (alegerile prezidențiale din SUA, Brexit) și incertitudinea economică provocată de evoluția infecțiilor COVID-19. Ca urmare, cursul euro/dolar va stagna pentru moment”, menționează Frtiz Mostbock.

„Ne temem că alegerile din SUA reprezintă cel mai mare risc politic pe care l-am văzut în câteva decenii, întrucât sfârșitul ciclului economic se intersectează cu inegalitățile, tulburările sociale și o frenezie permanentă a pieței, determinată de răspunsul politic la această profundă criză economică: rate zero ale dobânzii, sprijin infinit al guvernului și al băncilor centrale. Pedala pe frână apăsată oficial și puternic, cu garanții pentru cererea comercială și locurile de muncă într-o lume a capitalismului de stat, înseamnă că piețele și libertățile individuale nu au fost niciodată mai atacate”, menționează, într-un raport adresat investitorilor, Steen Jakobsen, economist-șef Saxo Bank.

Aurul beneficiază de pe urma incertitudinii

Prețul aurului a crescut cu 4% (în euro) pe piețele internaționale în trimestrul al treilea din 2020, iar la nivelul întregului an acesta a urcat cu un spectaculos 22%.

Cel mai important factor care a dus la această evoluție a fost cererea în creștere pentru metalul prețios din partea fondurilor de investiții. Nemulțumiți de dobânzile pe care le primesc atunci când cumpără titluri de stat (care adesea au ajuns să aibă și randamente negative), și speriați de variațiile foarte mari înregistrate de la o zi la alta pe burse, o bună parte din investitori și-au îndreptat atenția astfel spre aur.

În aceste condiții, analiștii Erste mizează pe o cotație a aurului cuprinsă între 1.970 și 2.050 dolari/uncie în T4 2020. Ieri, uncia de aur se tranzacționa la prețul de 1.887 dolari pe piețele internaționale.

Bursele bat pasul pe loc în T4. Zona României, lovită mai puternic în cazul unei prăbușiri în vest

Analiștii austrieci mizează de o creștere minoră, de până la 5% pe burse în ultimul trimestru din 2020. Zona Europei Centrale și de Est (în care este inclusă și România) a primit însă un avertisment suplimentar cu privire la un eventual val neprevăzut de scăderi.

”Deși evaluările exagerat de pozitive nu au fost niciodată o problemă în Europa Centrală și de Est, spre deosebire de piețele dezvoltate, o corecție globală pe burse tinde să lovească mai puternic o regiune precum a noastră, unde lichiditatea este redusă”, subliniază aceștia.

Regiune Estimare T4 2020 Creștere minimă Creștere maximă
Europa Creștere 0% 5%
SUA Creștere 0% 5%
Europa Centrală și de Est Creștere 0% 5%

Cel mai mare risc pentru burse în următoarele luni rămâne o reducere semnificativă a profitabilității companiilor, în condițiile unor eventuale noi restricții impuse prin prisma crizei COVID-19.

CItiți și Punct și de la capăt: Cum arată bursa românească înainte de cel mai important upgrade din istorie

Bursa de Valori București a scăzut anul acesta per ansamblu cu 10,8%. Pentru comparație, în Marea Britanie piața a scăzut cu 21%, în Germania indicele DAX a pierdut 2,4%, Polonia a scăzut cu 19%, iar în SUA indicele S&P 500 reușește să mențină o creștere anuală de 5,5%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri