Rezultatele alegerilor parlamentare au surprins atât românii cât și investitorii străini din țară. Aceștia și-au manifestat îngrijorarea față de numărul redus al prezenței la vot, și consideră că dacă acest lucru nu se va schimba, “există pericolul ca România să nu reușească să asigure condiții politice stabile, necesare unei dezvoltări economice sănătoase”. Investitorii străini speră în formarea rapidă a unei coaliții capabile să creeze un guvern stabil care să poată utiliza la maximum fondurile europene disponibile pentru România.

Sebastian Metz (foto), Director General și Membru în Consiliul Director al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), consideră trist faptul că participarea la alegerile de duminică a fost atât de modestă.

“Desigur că o explicație este actuala situație creată de pandemia de Coronavirus și, eventual, condițiile meteorologice. Dar totuși, asta nu înseamnă să neglijăm în România implicarea politică și mai ales îndatoririle democratice”, a declarat Metz pentru wall-street.ro. Acesta consideră că este și sarcina politicienilor să aducă politica mai aproape de cetățeni și să îi implice pe aceștia în deciziile politice, astfel încât cetățenii să se mobilizeze mai mult și să fie mai conștienți de implicațiile politice în viața lor.

“Politica este văzută în România ca „ceva, undeva, acolo, departe" și există mentalitatea că „eu nu pot influența suficient deciziile”. Și acest lucru trebuie să se schimbe, iar asta este treaba tuturor factorilor politici. În caz contrar, există pericolul ca România să nu reușească să asigure condiții politice stabile, necesare unei dezvoltări economice sănătoase, într-un moment în care este mai important și mai necesar ca oricând ca acest lucru să se întâmple”, a explicat Metz.

Reprezentantul AHK solicită responsabilitate politică din partea tuturor factorilor de decizie pentru binele țării, pentru că România nu își poate permite să rămână în urmă în ceea ce privește aspecte precum digitalizarea, sustenabilitatea și un sistem de sănătate rezilient. Potrivit acestuia, în aceste domenii trebuie folosite fondurile UE, în caz contrar, alte țări ne-o vor lua înainte.

Politica este văzută în România ca „ceva, undeva, acolo, departe" și există mentalitatea că „eu nu pot influența suficient deciziile”.

Sebastian Metz, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană

“Avem sarcina și datoria de a asigura creșterea economică a României și de a da noi impulsuri în acest sens. Numai în acest fel vor veni noi investitori, doar în acest fel vom câștiga încrederea piețelor financiare, numai așa vom putea rezolva provocările macroeconomice și sociale stringente”, a explicat Metz.

Gerd Bommer (foto), Consilier Comercial în cadrul ADVANTAGE AUSTRIA, organizația de promovare a economiei austriece din cadrul Camerei Economice a Austriei, consideră că alegerile au arătat un rezultat surprinzător, întrucât sondajele au indicat o altă direcție, în special în ceea ce privește PNL, PSD și AUR.

“Odată cu demisia premierului Ludovic Orban și nominalizarea noului premier interimar Nicolae Ciucă, începe construirea unei noi structuri și acest lucru marchează un aspect clar negativ pentru investitorii străini, deoarece persoanele de decizie vor fi parțial schimbate iar politicile și prioritățile vor fi reevaluate. Acest lucru întrerupe în mod clar impulsul pozitiv pe care l-a dat fostul guvern”, a declarat Bommer.

Participarea scăzută la alegerile parlamentare din România, chiar și în contextul pandemiei, este dezamăgitoare și pentru Neil McGregor, Președintele Camerei de Comerț Româno-Britanice (BRCC) care consideră că afacerile au nevoie de o măsură de predictibilitate și stabilitate pentru a prospera și a fi motorul creșterii și dezvoltării unei țări - și a oamenilor care trăiesc în ea.

Faptul că niciun partid politic nu a obținut o majoritate de locuri în Parlament, suficiente pentru a putea forma un guvern pe cont propriu, ridică deja o preocupare de instabilitate în timpul mandatului următorului Parlament. Mediul de afaceri și investitorii speră în formarea rapidă a unei coaliții capabile să creeze un guvern stabil. Este puțin probabil să vedem afaceri și locuri de muncă în creștere și venituri mai mari pentru marea majoritate a populației fără o strategie politică puternică a unui guvern stabil, care să poată utiliza la maximum fondurile europene disponibile pentru România”, a declarat McGregor.

Potrivit acestuia, România are nevoie de conducere inspirațională, atât pentru a gestiona corect aceste fonduri UE, cât și pentru a crea o strategie durabilă pe termen mediu și lung, în special pentru transformarea sistemelor naționale de educație și de sănătate, precum și pentru implementarea timpurie a unor proiecte importante de infrastructură. McGregor consideră că este important ca noul guvern de coaliție să înțeleagă rolul crucial al afacerilor private și al investitorilor în prosperitatea și dezvoltarea României.

“România este în competiție cu orice altă țară din lume în ceea ce privește investițiile străine, iar noul guvern de coaliție are nevoie de politici coerente care să fie funcționale atât pentru investitori, cât și pentru societatea românească - nu este un joc cu „sumă zero”. Stabilitatea, predictibilitatea și o buna utilizare a finanțărilor sunt elemente cruciale, la fel cum este și un mediu care să ajute România să scape de corupție, o reputație de neinvidiat care, din păcate, nu a fost încă complet depășită”, a explicat reprezentantul BRCC.

Potrivit Ramonei Jurubiță, Președinte Foreign Investors Council (FIC), alegerile parlamentare sunt un moment important în democrația oricărei țări iar alegerile recente din România au arătat două lucruri. “În primul rând, existența unui anumit echilibru de forțe între principalele partide politice în condițiile celei mai modeste prezențe la vot din ultimii 30 de ani. În al doilea rând, credem că e mai clar acum că România se înscrie și ea în trenduri regionale, pe care le-am observat în țările vecine, de tipul apariției unor mișcări-debușeu, spre care o parte a electoratului s-a îndreptat,” a declarat Jurubiță.

Foreign Investors Council consideră că în acest peisaj politic fragmentat specific democrațiilor, atenția trebuie îndreptată către menținerea unui canal de dialog permanent între comunitatea de afaceri și autorități.

“Până se va forma noul Guvern, cât și după începerea activității noului Parlament, considerăm că fiecare dintre noi trebuie să ne asumăm importanța transparenței, a comunicării și a consultării constante. Considerăm că este în beneficiul României ca acest dialog să fie purtat într-un cadru formal, cu argumente tehnice, în mod transparent, iar rezultatul se va reflecta în corelarea actelor normative adoptate cu realitățile practice din economie și astfel o îmbunătățire a cadrului legislativ și economic” a explicat Jurubiță.

Ce ar trebui să facă noul guvern pentru țară și investitorii străini

Sebastian Metz (AHK) consideră și speră că principalul motor de creștere în perioada următoare va fi absorbția fondurilor europene pentru proiecte durabile și inovatoare în România. Rămâne de văzut însă dacă noul guvern va reuși acest lucru.

“Lumea se schimbă rapid, în domeniul alimentării cu energie, al mobilității, al producției industriale, al comportamentului consumatorilor, al comunicării - peste tot, în toate domeniile au loc schimbări importante. Aici, de asemenea, se deschid noi oportunități pentru România, trebuie doar să profităm de ele. Și putem profita numai dacă terenul este bine pregătit în prealabil. Prin urmare, avem nevoie de investiții în infrastructură, în educație, în sănătate, în sistemele de alimentare locale și regionale. Comunitatea de afaceri va sprijini și multiplica aceste inițiative. Dar terenul pentru toate aceste inițiative trebuie să fie pregătit de către factorii politici și de administrațiile locale și centrale”, a explicat Metz.

Mult mai tranșant este austriacul Gerd Bommer (Advantage Austria) care consideră că investitorii străini așteaptă de la noul guvern următoarele:

  • crearea rapidă a unei echipe și a unei structuri de încredere în interesul românilor, al mediului de afaceri și da, și al investitorilor străini;
  • definirea clară a priorităților și implementarea rapidă a acestora;
  • pe lângă abordarea de urgență a celor mai astringente provocări din România, o abordare urgentă a provocărilor economice cruciale, cum ar fi schemele de sprijin COVID-19 pentru companii, proiectele și legea în materie de gaze offshore, accelerarea proiectelor de infrastructură și definirea priorităților în ceea ce privește programele UE, reziliența și finanțarea națională;
  • să respecte acordurile cu investitorii, cele convenite și semnate în scris, cum ar fi proiectele de gaze offshore;
  • abordarea crizei COVID-19 și a asistenței medicale, care va fi benefică nu doar poporului român, ci și mediului de afaceri și investitorilor străini din România.

“Investitorii austrieci au venit în România pe termen lung, vor rămâne în mod clar aici și vor sprijini și vor ajuta la depășirea acestei crize economice și de sănătate fără precedent. Investitorii austrieci au continuat să investească în timpul pandemiei și vor continua să facă acest lucru”, a concluzionat Bommer.

Cu privire la investiții, atât publice, dar și private, autohtone și străine, Ramona Jurubiță (FIC) crede că România a conștientizat mai ales odată cu izbucnirea pandemiei că investițiile reprezintă motorul creșterii economice sustenabile și că sarcina noului Guvern va fi de a trasa cât mai bine acțiunile și planurile pentru a facilita aceste investiții: pe de o parte folosind fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru Relansarea economică, fondurile din politica de coeziune, dar și capitalul privat pe care investitorii îl aduc în țara noastră.

“Viitorul Guvern va trebui să se întrebe cum poate România să devină mai atractivă comparativ cu țările vecine, în ceea ce privește atragerea acestui capital străin? Din acest punct de vedere investitorii prezenți deja în România pot fi cei mai buni ambasadori, iar noi ca organizație suntem pregătiți să contribuim în acest domeniu”, a declarat Jurubiță.

Neil McGregor (BRCC) avocat de afaceri, care lucrează în această parte a Europei de mai bine de 20 de ani, consideră că România are un potențial incredibil, atât economic, cât și geo-strategic, pentru a deține rolul principal în Europa Centrală și de Sud. Cu toate acestea, pentru a realiza acest potențial, “România are nevoie de lideri inspiraționali care să pună interesul național al României și al cetățenilor săi înaintea intereselor individuale ale partidului lor”.

“Următorii patru ani sunt o oportunitate istorică de a accelera creșterea economică și productivitatea din România. Dacă acest lucru va reuși, putem spera să vedem o participare mai mare la următoarele alegeri pentru a demonstra restabilirea relației dintre autorități și cetățenii pe care îi deservesc. Cu toate acestea, România ar trebui să se simtă mândră că sistemul său electoral le-a permis cetățenilor săi, atât din țară, cât și din întreaga lume, să participe la procesul democratic. În această privință, România ar putea considera pe bună dreptate că este un model pentru Regatul Unit”, a concluzionat McGregor.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri