Premierul Florin Cîțu a scris, pe contul său de Facebook, că cei cinci piloni ai bugetului pe 2021 sunt finanțarea pentru campania de vaccinare împotriva COVID-19, măsurile de redresare economică, sănătatea, educația și investițiile.

„Am construit bugetul pentru 2021 din perspectiva unui instrument economic, prin care să finanțăm campania de vaccinare împotriva COVID-19, măsurile de redresare economică, sănătatea, educația și investițiile. Acești cinci piloni sunt baza planificării modului în care vom administra în acest an finanțele țării”, a scris Florin Cîțu pe contul de Facebook.

Florin Cîțu spune că vor fi fonduri suficiente pentru a se ajunge la vaccinarea a 10,4 milioane de români până în septembrie, susținând că bugetul sănătății va beneficia de mai mulți bani decât anul trecut.

„Susțin cu toată convingerea campania de vaccinare împotriva COVID-19 și vom pune la dispoziție banii necesari pentru finanțarea tuturor acțiunilor care să ducă la imunizarea, până în luna septembrie, a 10,4 milioane de români. Doar așa putem depăși cu bine pandemia. În bugetul 2021 alocăm 1,4 miliarde de lei pentru Programul național de achiziție a vaccinului împotriva COVID-19 și pentru funcționarea centrelor de vaccinare”, mai scrie Cîțu pe Facebook.

Premierul mai declară că vor continua și extinderea măsurile de redresare economică. În 2020 Guvernul a aprobat o serie de programe guvernamentale de sprijin pentru susținerea activității IMM-urilor și a companiilor mari și întreprinderilor mici și mijlocii cu cifra de afaceri peste 20 milioane lei prin intermediul garanțiilor de stat.

„În anul 2020 s-au acordat garanții în valoare de 12,48 mld lei (1,20% din PIB), iar pentru anul 2021 se estimează garanții în valoare de 28,10 mld lei (2,52% din PIB). Acestea sunt complementare măsurilor active de sprijin finanțate prin bugetul de stat, în scopul salvării locurilor de muncă. Pentru aceste măsuri active am prevăzut în bugetul din acest an 14,38 miliarde de lei”, precizează Florin Cîțu.

Sectorul de sănătate va beneficia de sume mai mari decât anul trecut

În ceea ce privește sectorul sănătății, acesta va beneficia de sume mai mari decât anul trecut, spune premierul. Guvernul are în vedere alocările totale din domeniu, care să acopere atât necesarul administrației central, cât și locale.

„Dacă anul trecut pentru sectorul sănătății au fost alocate 56,9 miliarde lei, anul acest vom avea 58,3 miliarde de lei. Cu cifrele în față cred că nimeni nu poate să spună că am redus bugetul sănătății”.

Învățământul va avea, de asemenea, o finanțare mai consistentă decât anul trecut. Sumele alocate pe întreg domeniul de învățământ din administrația centrală și locală se ridică la valoarea de 39,6 miliarde, cu 2,2 miliarde lei mai mult decât în anul 2020.

Premierul mai spune că România are nevoie de fonduri masive, care să corecteze subfinanțările domeniilor esențiale din anii precedenți. Așteptările sunt mari, este firesc să fie așa, însă bugetul din acest an este un punct de plecare corect.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri