O nouă categorie profesională ar putea să beneficieze de salariul minim brut diferențiat de 3000 de lei și taxele salariale reduse, în condițiile în care acesta a fost introdus deja în domeniile agriculturii și construcțiilor.

Este vorba despre categoria socio-profesională a fabricanților de băuturi, mai precis cei care derulează următoarele activități, conform codului CAEN 11:

  • Distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice;
  • Fabricarea vinurilor din struguri;
  • Fabricarea cidrului şi a altor vinuri din fructe;
  • Fabricarea altor băuturi nedistilate, obţinute prin fermentare;
  • Fabricarea berii;
  • Fabricarea malţului;
  • Producţia de băuturi răcoritoare nealcoolice; producţia de ape minerale şi alte ape îmbuteliate.

"Măsură discriminatorie" în cazul neaplicării Legii 135/2022

Conform expunerii de motive a proiectului de lege, neincluderea industriei de fabricare a băuturilor în sfera de aplicare a Legii 135/2022 (cea prin care s-au introdus facilități fiscale similare pentru constructori și agricultori, n.r.) ar putea genera un dezechilibru major în industria alimentară.

Astfel, susțin aceștia, 15.000 de angajați încadrați în această industrie ar putea suferi de această măsură discriminatorie, specificând faptul că neaplicarea legii amintite ar duce la migrația forței de muncă mai ales în rândul personalului specializat, ceea ce s-ar transforma ulterior în blocaje în activitatea de producție și distribuție.

Concret, inițiatorii proiectului spun că discriminarea s-ar crea prin faptul că unii dintre angajați vor avea venituri mai mici în raport cu remunerația pozițiilor similare din alte ramuri ale sectorului alimentar pentru competențe și muncă similare, exemplificând astfel:

La un salariu brut de 3000 de lei, angajatul primește un salariu net de 1775 lei în condițiile actuale, respectiv 2363 lei în condițiile Legii 135/2002, ceea ce reprezintă, pentru angajat, o creștere a venitului net de 588 lei/lună.

Totodată, mai arată inițiatorii, diferența devine tot mai importantă pe măsură ce salariul brut crește. Astfel, pentru un salariu brut de 5000 de lei, angajatul beneficiază de un salariu net de 2925 lei în condițiile actuale, respectiv de 3938 lei în condițiile Legii 135/2022.

Condiții de eligibilitate. Cine ar putea beneficia de prevederile legii

Există însă și câteva condiții pentru aplicarea facilităților fiscale, după cum urmează:

  • Angajatorii să realizeze o cifră de afaceri, din activitățile de fabricare a băuturilor, de cel puțin 80% din cifra de afaceri totală;
  • Facilitățile se aplică la veniturile brute lunare între 3.000 și 10.000 de lei; pentru sumele ce depășesc 10.000 de lei se calculează și plătesc taxele salariale obișnuite.

Proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului pentru a putea ajunge să se aplice. Acesta se află acum abia la începutul traseului său legislativ.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri