Am depășit ținta UE de înmagazinare a gazelor și de apropiem chiar de un respectabil procent de 90%. Cu toate acestea, la iarnă există riscul să stăm în frig. Cum este posibil? Un răspuns îl oferă o recentă analiză a Energy Policy Group (EPG).

Deși România va atinge țintele de înmagazinare a gazelor, acest lucru nu va fi suficient, arată analiza EPG, think-tank independent specializat în politici energetice și climatice. Același lucru a fost demonstrat și de calculele wall-street.ro, dar și de cele ale principalului furnizor de gaze din România, Engie.

Analiza poate fi descărcată de AICI.

EPG arată că în condițiile unui consum de iarnă moderat, în linie cu cel înregistrat în anii trecuți și însoțit de o scădere cu 30% a consumului industrial, România ar avea un consum total estimat de 67,5 TWh pentru perioada noiembrie 2022 - martie 2023. Dar, în condițiile în care producția curentă ar rămâne la nivelul de 251 GWh/zi iar din depozite s-ar extrage 250 GWh/zi, am mai avea nevoie și de gaze de import - cca. 2,3 TWh, cu un maxim zilnic de 125 GWh/zi.

Vecinii nu ne pot ajuta cu gaze

În Ungaria, guvernul a interzis exporturile de gaze naturale începând cu luna august. În Bulgaria, deschiderea interconectorului IGB, cu Grecia, este așteptată la 1 octombrie, însă aprovizionarea țării vecine este ea însăși problematică. De asemenea, supraimpozitarea prevăzută OUG 119/2022 descurajează importatorii.

Citește și: Ce se întâmplă dacă rămânem fără gazele rusești. Eugenia Gușilov, ROEC: La iarnă, e pe muchie de cuțit

În situația în care va fi frig și Rusia nu va livra gaze, singura alternativă ar rămâne activarea Planului de Urgență în aprovizionarea cu gaze naturale. Astfel, devine extrem de importantă lista consumatorilor neprotejați definită conform acestui plan – adică acei consumatori care pot fi tăiați de la gaze într-o situație de urgență. Lista ar trebui definitivată la 1 octombrie.

Cine va rămâne fără gaze, în cazul unei situații de urgență

La acest moment, arată EPG, Planul de Urgență prevede ”o reducere proporțională a tuturor clienților finali neprotejați din țară (de la mari consumatori industriali la mici buticuri de cartier), ceea ce pare inaplicabil tehnic, mai ales în termen de câteva ore”. De asemenea, nu există un cadru legislativ privind consumatorii care reduc sau taie complet consumul în schimbul unei bonificații, așa cum există în alte țări. Un astfel de mecanism ar putea chiar limita creșterile de prețuri și în afara iernii, reducând cererea.

Citește și: Ce spun specialiștii despre o raționalizare a gazelor la iarnă

Studiul EPG arată că dilemă politică ar putea fi ridicată și de faptul în virtutea obligației de solidaritate existente la nivel european, România ar trebui să ajute și Bulgaria în cazul în care și vecinii rămân fără gaze - aceștia neavând producție proprie, ci fiind complet dependenți de importuri. Dar, dacă rușii închid robinetul, ajutorul va fi făcut în dauna consumatorilor industriali din țara noastră.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri