România cunoaște o adevărată explozie a micilor producători de energie solară, recunosc chiar autoritățile. Din 2019 și până acum, numărul lor a crescut de aproape 100 de ori.

Câți prosumatori sunt acum în România? Potrivit lui Claudiu Dumbrăveanu, director general al Direcţiei Piaţă Energie în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la sfârșitul anului 2019, existau în România doar 303 prosumatori. În 2020 erau 1.650 de prosumatori la sfârșitul anului,

”În 2021 am ajuns la 13.600 de locuri de consum ale prosumatorilor. La sfârșitul lunii august 2022 erau 24.000, la finalul anului preconizăm 30.000 de locuri de consum”, a afirmat Claudiu Dumbrăveanu, la Solar Energy Bucharest Summit.

Această explozie a numărului de prosumatori a fost favorizată și de ridicarea pragului de putere la 400 kW, a afirmat reprezentantul ANRE.

Citește și: Facturi mai mici cu până la 90% pentru cei care își pun panouri fotovoltaice. În cât timp se recuperează investiția

Legat de numărul mare de contoare de care au nevoie prosumatorii (practic, 5 la ora actuală), Claudiu Dumbrăveanu a spus că ”în octombrie am emis un ordin ANRE, numărul 133, care prevede explicit că lipsa contoarelor din instalațiile de producere ale prosumatorului nu condiționează punerea în funcțiune. Deci, dacă operatorul de rețea nu instalează contoare pe instalația de stocare sau pe invertor, acest lucru nu trebuie să condiționeze punerea în funcțiune”.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri