Csaba Balint, membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României, a declarat că se aşteaptă la o creştere de 1,5% - 2% a PIB-ului României în anul viitor. Membrul BNR a declarat că această previziune este opinia sa personală și că BNR nu face prognoze cu privire la evoluţia PIB-ului.

Oficialul BNR a menționat că șocul crizei energetice a dus la puseul inflaționist cu care se confruntă astăzi România și întreaga lume. În plus, acesta subliniază că situația actuală nu se poate compara cu nimic din ce s-a întâmplat în ultimele decenii.

„Șocul economic global de la începutul acestui an ce a antrenat un puseu inflaționist asupra României nu se compară cu nimic din ultimele decenii, este absolut fără precedent.”, a afirmat Csaba Balint, membru al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României.

Acesta a explicat că pentru a evalua situația economiei românești este foarte important să înțelegem contextul global în care țara noastră operează. Balint a subliniat că revenirea la PIB-ul prepandemic și a economiei a fost foarte rapidă.

„Pentru a evalua situația economiei românești este foarte important să înțelegem contextul global. Prima concluzie este că revenirea economică a fost foarte rapidă. PIB-ul în majoritatea țărilor a depășit deja nivelul prepandemic. Din experienţa ultimilor 25 de ani, România a avut nevoie de 5-6 ani ca să revenim la nivelul PIB-ului pre-criza. Această perioadă este foarte lungă. De data aceasta, însă, ne-a luat 1 an - 1 an jumătate să revenim la PIB-ul prepandemic”, a declarat membrul Consiliului de Administrație al BNR.

Cum va dicta șocului energetic evoluția inflației

Șocul creat de creșterea prețurile la energie a produs inflația cu care se confruntă astăzi România. Ca o soluție viabilă în această problemă se combină erodarea puterii de cumpărare cu o atractivitate mai ridicată a economisirii prin dobânzi mai mari la depozite.

”Având în vedere că vom avea o creștere economică sub potențial, de asemenea, sperăm că șocul din sectorul energetic se va disipa gradual și că dobânzile mai atractive la depozite vor ajuta în ceea ce privește temperarea inflației. Prin acest mod am putea asista la o plafonare a inflației: în primul rând la sfârșitul anului acesta și la începutul anului viitor. În acest context ne așteptăm la o rată a inflației de o singură cifră – 7%. Iar anul 2024 ar putea fi anul în care nivelul inflației e apropiat țintei”, a adăugat Balint.

BNR: Creșterea economiei va decelera puternic în 2023 și se va revigora doar ușor în 2024

Activitatea economică va atinge probabil o dinamică mai ridicată în 2022 decât se anticipa anterior, dar exclusiv ca efect al evoluţiei peste aşteptări din semestrul I, iar creşterea ei va decelera puternic în 2023 şi se revigora doar uşor în 2024, potrivit minutei şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României.

Potrivit sursei citate, s-a arătat că principalul determinant al avansului PIB va rămâne probabil consumul privat, însă în condiţiile decelerării semnificative a creşterii acestuia în semestrul II al anului curent şi mai cu seamă în 2023, îndeosebi pe fondul inflaţiei ridicate şi al evoluţiilor de pe piaţa muncii, precum şi sub influenţa creşterii ratelor dobânzilor la creditele şi depozitele populaţiei.

O temperare considerabilă de ritm este de aşteptat în semestrul II 2022 şi în cazul formării brute de capital fix, urmată însă de o reaccelerare în 2023, au concluzionat membrii Consiliului, evocând incertitudinile crescute şi efectele generate pe plan intern şi global de escaladarea războiului din Ucraina, precum şi trendul de înăsprire a condiţiilor financiare la nivel mondial, dar şi probabila intensificare a absorbţiei fondurilor europene în 2023, inclusiv prin programul Next Generation EU, de natură să susţină investiţii publice şi în energie şi transport, cu efecte de antrenare în sectorul privat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri