Riscurile de recesiune in Romania, dar si la nivel global, sunt in crestere, iar 2020 pare sa fie in momentul de fata cel mai posibil an pentru ca economia sa intre din nou in criza, considera Csaba Balint, analist macroeconomic in cadrul OTP Bank Romania. Acesta subliniaza insa ca o eventuala “aterizare fortata” a economiei nu va fi resimtita la aceeasi intensitate precum in timpul crizei din 2008-2009.

“Spatiu de crestere economica mai exista timp de inca doi ani, insa la nivel global amplificarea politicilor de protectionism genereaza riscuri majore. In Romania, impactul stimulilor fiscali incepe sa dispara. Este dificil sa previzionezi cand va avea loc urmatoarea recesiune, insa daca ar fi nevoie sa fac o estimare, as spune ca finalul anului 2019 sau 2020 este cel mai probabil interval pentru o noua criza. Sansele ca acest lucru sa aiba loc sunt insa relativ mici in momentul de fata, undeva la 20%”, a declarat Csaba Balint.

OTP Bank are o estimare de crestere economica a Romaniei de 4% la finalul anului 2018 si de 3,8% in 2019.

“In scenariul de baza pentru anul viitor anticipam o crestere de 3,8%, usor peste consensul pietei, urmand ca in 2020 cresterea economica sa se reduca la 3%, ajungand astfel la cresterea potentiala a tarii. In T1 2018 economia a franat mai brusc decat ne asteptam, insa chiar si asa ne mentinem estimarea de 4% pentru finalul anului. Daca pana acum economia Romaniei era precum o Dacia Sandero, care se misca mai repede, de-acum inainte avem nevoie de o Dacia Duster, care sa reziste la eventuale socuri si care sa fie mai stabila”, mentioneaza Balint.

Analistul considera ca inflatia poate sa isi fi atins deja maximul in jurul nivelului actual, de 5,4%, si ar putea sa se modereze la 3,6% la sfarsitul acestui an, deoarece efectul de baza al unor masuri exceptionale anterioare va disparea. “In 2019, se poate stabiliza aproape de pragul de 3%, usor peste limita dorita de BNR, deoarece presiunile provenite de pe piata fortei de munca raman puternice, iar preturile de consum recupereaza la nivel mondial”, a mai adaugat Csaba Balint.

In privinta tintei deficitului de 3%, aceasta ar putea sa reprezinte “o provocare” in 2018, mai ales avand in vedere faptul ca statisticile bugetare aparute, bazate pe fluxuri de numerar, au fost dezamagitoare la inceputul anului 2018. OTP anticipeeaza ca deficitul bugetar din acest an ar putea ajunge la aproximativ 3,8% din PIB, insa, cu toate acestea, Guvernul ar putea sa mentina tinta de 3%. Prin urmare, in mod similar cu 2017, ar putea fi puse in aplicare masuri de corectie pentru a mentine decalajul in apropierea plafonului de 3%.

OTP are o tinta a cursul de schimb EUR/RON de 4,65 la finalul acestui an, anticipand astfel o stabilizare a monedei nationale, evolutie care ar urma sa fie continuata si in 2019. “Scenariul de baza prevede o stabilizare a cursului; daca BNR ar lasa leul sa se deprecize mai mult, evolutia s-ar putea sa se vada in inflatie, lucru care nu este de dorit”, explica analistul.

In ceea ce priveste evolutia ROBOR la 3 luni, principalul indicator in functie de care sunt calculate dobanzile variabile la credite in lei, Balint se asteapta la corectii pe termen scurt, pana la un nivel de 3,1% la finalul anului 2018, in conditiile in care statul este asteptat sa realizeze cheltuieli mai mari in ultimul trimestru. Pentru anul viitor insa, acesta mizeaza pe o crestere pana la nivelul de 3,6%.

“Chiar daca probabil vor mai exista cresteri ale ROBOR, ceea ce se poate spune in mod sigur este ca tot ce a fost mai rau a trecut: am avut un ROBOR care a urcat de la 0,8% la peste 3%, un salt imens care nu ma astept sa se mai repete”, a concluzionat Csaba Balint.

Indicatorul ROBOR la 3 luni a stagnat vineri la 3,35%, in vreme ce ROBOR la 6 luni, folosit la calculul dobanzilor pentru creditele ipotecare a urcat la 3,47%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri