Într-un raport dat publicității de organizația caritabilă Oxfam, se arată faptul că cei mai bogați oameni din lume, persoane la care se face referire adeseori prin cei 1% care dețin cea mai mare parte a avuției lumii, au acumulat la fel de multă bogăție cât restul lumii la un loc începând cu anul 2020.

Astfel, arată publicația Quartz, raportul asupra inechității, intitulat "Supraviețuirea celor mai bogați" (Survival of the richest, n.r.), arată faptul că în decembrie 2022 cei mai puternici miliardari ai lumii au suferit pierderi de 2 trilioane de dolari comparativ cu anul anterior.

Pe de altă parte, continuă sursa citată, care preia informații Forbes, luând cele 1,9 trilioane de dolari câștigate de aceste persoane între 2019 și 2020 și adăugând la această sumă cele 1,6 trilioane realizate în 2021, cei 1% au câștigat, de fapt, 1,5 trilioane de dolari în ultimii 3 ani.

Mai mult, conform Oxfam, această sumă reprezintă jumătate din avuția nou creată în ultimii zece ani la nivel mondial.

În aceste condiții, raportul prezentat susține faptul că o simplă taxă de 5% impusă averilor principalilor miliardari ai lumii ar produce 1,7 trilioane de dolari, suficient cât să scoată din sărăcie 2 miliarde de persoane și de asemenea pentru a crea un fond destinat eradicării foametei globale.

Publicația Quartz arată de asemenea și faptul cele mai bogate 25 de persoane din SUA au plătit taxe efective de 3,4% între 2014 și 2018.

În același timp, taxa pe care președintele SUA a dorit să o impună persoanelor cu averi de peste 100 de milioane de dolari este de 20%, dar acestă propunere nu a fost acceptată de Congresul american.

Sursa citată mai notează că super-bogații lumii fac față cu brio creșterii inflației, în vreme ce persoanele cu venituri medii sau mici abia îi pot ține piept.

Spre exemplu, mai spune raportul, 800 de milioane de persoane nu au suficientă mâncare necesară traiului de zi cu zi, o creștere cu 150 de milioane de persoane față de perioada debutului pandemiei Covid-19.

Astfel, concluzionează Oxfam, această situație arată faptul că super-bogații lumii, cei 1% care dețin cea mai mare parte a avuției globale, profită de creșterea costurilor la alimente și energie, acumulând averi cu o viteză-record chiar și în contextul unei economii în scădere.

Sursa foto: Shutterstock / Bradley Stearn

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri