In 2017, numarul ”ultrabogatilor” (persoane cu active nete in valoare de cel putin 50 de milioane de dolari americani) a crescut cu 10% la nivel global, totalul ajungand la la 129.730 de persoane cu o avere combinata de 26,4 trilioane de dolari. In perioada 2012-2017, acest numar a crescut in in America de Nord (+31%), Asia (+37%) si Europa (+10%), iar celelalte cinci regiuni analizate in ”The Wealth Report”, analiza a bogatiei realizata de reteaua globala de consultant imobiliara Knight Frank, au experimentat scaderi, mai ales in America Latina si Caraibe (-22%) si in Rusia si spatiul CIS ( -37%).

Datele furnizate de The Wealth Report, realizat de Knight Frank, evidentiaza faptul ca populatia ultrabogata a crescut intr-un ritm semnificativ mai rapid in 2017 decat in ultimii cinci ani, cand cresterea cumulata a fost de 18%. Aceasta tendinta in crearea averilor reflecta avantul economiei globale de la inceputul lui 2017. Previziunile solide ale specialistilor in averi estimeaza o crestere cu 40% pana in 2022 a averilor persoanelor ultrabogate.

America de Nord ramane cea mai bogata regiune a lumii, ea gazduind aproximativ 34% din ultrabogati, adica peste 44.000. Cu toate acestea, Europa (cu 35.180 de persoane ultrabogate) a pierdut locul doi, care a fost preluat de Asia (cu 35.880 de persoane ultrabogate), potrivit The Wealth Report, realizat de Knight Frank.

Datele au mai aratat ca numarul persoanelor din lume cu active nete de 5 milioane de dolari sau mai mult a crescut cu 9% in 2017, iar numarul celor cu active nete de peste 500 milioane de dolari a urcat cu 11%. Romania are cu 13% mai multi milionari in dolari (cu active nete de/peste 5 milioane de dolari americani), numarul acestora ajungand in 2017 la 3.720 de persoane, iar prognoza arata ca, pana in 2022, numarul va ajunge la 5.630.

Metodologia de calcul a The Wealth Report, realizat de Knight Frank a luat in considerare cresterea PIB, performantele pietelor bursiere si a altor investitii, precum si tendintele de distributie a averilor. Moneda joaca, de asemenea, un rol important. Datele sunt exprimate in dolari americani si, ca urmare, schimbarile monedelor locale in relatie cu dolarul au avut si ele un impact.

The Wealth Report: Ce cumpara ultrabogatii?

Piata megatranzactiilor (1 miliard de dolari sau peste) se schimba rapid, anul trecut 43% din aceste tranzactii comerciale au fost facute de investitori privati, in timp ce doar 31% de catre investitori institutionali. Indicele de investitii de lux al Knight Frank (KFLII) a crescut cu 7% in ultimele 12 luni, pana la sfarsitul anului trecut, arta ocupand locul intai, cu o crestere record de 21% pe parcursul lui 2017. Aceasta performanta puternica vine dupa cativa ani in care arta a fost depasita de masini clasice si vinuri insa vanzarea record de 450 milioane de dolari de anul trecut a lucrarii Salvador Mundi, de Leonardo da Vinci, ne arata revenirea artei pe locul intai.

Selectie din lista de cumparaturi a ultrabogatilor

  • Pe piata autoturismelor clasice s-a licitat un Aston Martin DBR1 din 1956, cu 22.5 milioane de dolari – record pentru o masina britanica
  • Ceasul Rolex Daytona a lui Paul Newman s-a vandut cu 17.8 milioane de dolari, fiind ghidat la 1 milion de dolari
  • Bijutierul din Hong Kong, Chow Tai Fook, a platit 553 milioane de dolari HK pentru diamantul roz de 59.6 carate, Pink Star – un record Mondial pentru un diamant sau o bijuterie
  • Estimate la 200.000 lire sterline, un set de patru scaune rare din China, sec. XVI sau XVII, s-au vandut unui comparator din Asia cu 5.3 milioane de lire sterline

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri