Comisia Europeană a decis să iniţieze o procedură de infringement împotriva României pentru restricţionarea exportului de energie electrică.

Potrivit Comisiei Europene, România restricţionează exportul de energie electrică printr-o măsură incompatibilă cu articolele 35 şi 36 din Tratatul Fondator al UE (TFUE), Directiva (UE) 2019/944 şi Regulamentul (UE) 2019/943 privind piaţa internă de energie electrică. În comunicatul oficial nu se precizează despre ce măsură este vorba.

"Comisia consideră că această măsură are un efect echivalent cu cel al unei restricţionări cantitative a exporturilor în sensul articolului 35 din TFUE şi nu poate fi justificată în temeiul articolului 36 din TFUE. Din aceleaşi motive, se consideră că măsura încalcă şi sus-menţionata Directivă privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică şi Regulamentul privind piaţa internă de energie electrică", subliniază Executivul comunitar.

Ce urmează după declanșarea procedurii de infringement

România are acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a remedia problemele identificate de Comisie în scrisoarea care însoțește procedura de infringement. În absenţa unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat.

Avizul sintetizează încălcarea respectivă și constituie un avertiment la adresa țării respective. Dacă aceasta nu rezolvă problema identificată de Comisie în timpul stabilit de Bruxelles, următorul pas este ca țara să fie practic dată în judecată. În acest caz, pot fi aplecate sancțiuni financiare.

Riscăm infringementul și pe tema eficienței energetice

Tot pe domeniul energiei, suntem deja la un pas de infringement și în ce privește eficiența energetică. La începutul lui 2023, Comisia Europeană a cerut țării noastre să prezinte un raport complet cu privire la îndeplinirea obiectivelor de eficiență energetică pentru 2020. De asemenea, Comisia a cerut României să respecte Directiva privind eficiența energetică, în special în ce privește cogenerarea de înaltă eficiență și utilizarea încălzirii și răcirii din căldura reziduală și din surse regenerabile de energie.

Practic, Bruxelles-ul ne cere să consumăm mai puțin. Numai că, potrivit Strategiei naționale energetice, România are un trend ascendent al consumului final energetic, cu o viteză medie de creștere de 1,34% pe an începând din 2014. Iar tendința nu e pe cale să se inverseze, conform prognozelor oficiale. Dimpotrivă, consumul final de energie se estimează că va fi cu 4% mai mare în 2030 față de 2020. Iar recent, vicepreședintele ANRE vorbea chiar de o triplare a consumului până în 2050. Adică exact opusul a ce ne cere UE.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri